Για ένα ακόμα έτος θετικών αποτελεσμάτων -σε συνέχεια της ιστορικά υψηλής κερδοφορίας του 2022- έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου χθες το απόγευμα.
Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, εάν τα περιθώρια διύλισης θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (που αποτελεί την βασική υπόθεση εργασίας) και με δεδομένο ότι όλες οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού Vision 2028 συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς, τότε συνηγορούν προς ένα πολύ καλό 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν άλλωστε ήδη τα έως τώρα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο που δεν θα είναι μεν εξίσου ισχυρό όσο το δ’ τρίμηνο του 2022 (EBITDA 465 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 261 εκατ. ευρώ), αλλά θα είναι «καλό», όπως τόνισε. Για ολόκληρη τη χρήση του 2022, η Helleniq Energy σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας, με τα EBITDA να υπερβαίνουν τα 1,6 δις. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (που ενσωματώνουν και την έκτακτη εισφορά αλληλλεγγύης ύψους 304 εκατ. ευρώ) να ανέρχονται στο 1,006 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις του Ομίλου ανήλθαν στα 512 εκατ. ευρώ.
Οι παράγοντες που έδωσαν ώθηση στην κερδοφορία
Βασικός «μοχλός» της κερδοφορίας ήταν το διεθνές περιβάλλον διύλισης, οι εξαγωγές (49% των συνολικών πωλήσεων πετρελαιοειδών) αλλά και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, με την επιτυχημένη διαχείριση των έκτακτων συνθηκών το 2022 (πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρενέργειές του) να αποτελεί σημαντική παράμετρο των υψηλών επιδόσεων. Τονίστηκε μεταξύ άλλων η αντικατάσταση των πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας -μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας- χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, το περασμένο έτος η Helleniq Energy κατάφερε να αντεπεξέλθει στις πολλαπλές προκλήσεις και γι αυτό παρουσίασε ισχυρά βελτιωμένες επιδόσεις σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιείται.
Σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στις 6 θαλάσσιες παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχει η Helleniq Energy, ο κ. Σιάμισιης είπε ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες. Βρισκόμαστε σε θέση όπου θα λάβουμε την απόφαση για ερευνητική γεώτρηση μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες Σημειώνεται ότι ο όμιλος διαθέτει άδειες εξερεύνησης σε τέσσερα οικόπεδα στο Ιόνιο και την περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ταχεία ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της παρουσίας της Helleniq Energy στον κλάδο των ΑΠΕ, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι ο Όμιλος διαθέτει πλέον μονάδες ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 341 MW. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή κατέχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Εντός του 2022 «μπήκε στην πρίζα» το μεγάλο φωτοβολταϊκό 204 ΜW στην Κοζάνη, ενώ εξαγοράστηκε και αιολικό χαρτοφυλάκιο 55 MW στη Μάνη. Τα «πράσινα» EBITDA ανήλθαν σε 29 εκατ. ευρώ το 2022 (από μόλις 3 το 2021) με την ετησιοποιημένη συνεισφορά τους να «τρέχει» με ρυθμό 45 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα για την επίτευξη του στόχου αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος πάνω από τα 1.500 MW έως το 2025, στελέχη του Ομίλου υπογράμμισαν πως αναμένεται η χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης για το μεγαλύτερο μέρος ενός χαρτοφυλακίου έργων 600-700 MW, για το οποίο έχουν κατατεθεί αιτήσεις σύνδεσης. Με βάση αυτό το χαρτοφυλάκιο, και άλλες κινήσεις που βρίσκονται στα σκαριά, εκτιμάται πως σε 12-18 μήνες ο Όμιλος θα έχει σχεδόν διπλασιάσει την πράσινη εγκατεστημένη ισχύ, που θα ανέλθει στα 600 MW ενός αυτού του χρονικού ορίζοντα. Στόχος είναι η ανάπτυξη του εν λειτουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε 1 GW έως το 2025 και άνω των 2 GW έως το 2030, στη βάση δεξαμενής υπό ωρίμανση έργων συνολικής ισχύος άνω των 2,5 GW.
Στα 304 εκατ. η έκτακτη εισφορά
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε η επίπτωση στα αποτελέσματα του Ομίλου από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα καθαρά προ φόρων κέρδη, στο πλαίσιο του μέτρου που υιοθετήθηκε σε επίπεδο ΕΕ για την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Η Helleniq Energy έχει εγγράψει στο δ΄ τρίμηνο πρόβλεψη ύψους 304 εκατ. ευρώ, με την απόδοση του ποσού να αναμένεται έως τον Ιούνιο. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στην τακτική φορολόγηση, με συνέπεια τα έσοδα του Δημοσίου από τον Όμιλο να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ για το 2022.
Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή απόφαση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι το μέτρο δεν επηρέασε στον ίδιο βαθμό όλες τις εταιρείες, καθώς οι κύριοι υπόχρεοι ήταν οι εταιρείες που δραστηριοποιούντα εντός Ευρώπης στη διύλιση και στο downstream, και όχι οι μεγαλύτεροι Όμιλοι που έχουν σημαντική επιχειρηματική παρουσία εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, είτε στην εξόρυξη υδρογονανθράκων είτε στο midstream.
Σημείωσε πως η θέση του Ομίλου είναι πως δεν θα πρέπει να «ποινικοποιείται» η υλοποίηση επενδύσεων, στο πλαίσιο μάλιστα μίας ενεργειακής κρίσης που προήλθε κυρίως από το φυσικό αέριο και όχι από τον κλάδο των υγρών υδρογονανθράκων. Από την άλλη πλευρά, όπως συμπλήρωσε, δεν παραγνωρίζεται η αναγκαιότητα ανακούφισης της κοινωνίας μέσα στις αντίξοες συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση, προσθέτοντας ότι η Helleniq Energy προχώρησε εντός του 2022 σε μία σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.
Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε τέλος ότι μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων για το τρέχον έτος είναι η αύξηση των επιτοκίων, η οποία ξεκίνησε ήδη να επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα κατά το δ’ τρίμηνο του έτους. Να σημειωθεί ότι ο καθαρός δανεισμός της Helleniq Energy στο τέλος του 2022 ανερχόταν σε 1,94 δις. ευρώ, με τον δείκτη δανειακής μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς συνολικά κεφάλαια) να διαμορφώνεται στο 42% από 48% το 2021. Η εταιρεία ολοκλήρωσε κατά το περασμένο έτος με επιτυχία την αναχρηματοδότηση τραπεζικών δανείων ύψους 1,2 δις. ευρώ με βελτίωση αφενός των εμπορικών όρων, αφετέρου του προφίλ ωρίμανσης των πιστωτικών γραμμών.