Skip to main content

Το 2024 σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου προς Δυτική Μακεδονία

Όπως τονίστηκε πρόκειται για τον πρώτο αγωγό στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη που σχεδιάστηκε ως 100% έτοιμος για μεταφορά υδρογόνου.

Τον χειμώνα του 2024 – 2025 ανα μένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, όπως τόνισε ο διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ, Ιωάννης Χωματάς, από το βήμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη για την έναρξη της κατασκευής του έργου.

Όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη από όλους τους ομιλητές, πρόκειται για τον πρώτο αγωγό στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη που σχεδιάστηκε ως 100% έτοιμος για μεταφορά υδρογόνου και στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Χωματάς γνωστοποίησε ότι όλο το πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ στο εξής θα αφορά αγωγούς συμβατούς για μεταφορά υδρογόνου.

«Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να είναι η τελευταία ελληνική Περιφέρεια που αποκτά πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αλλά θα είναι η πρώτη με πρόσβαση 100% στο δίκτυο υδρογόνου», τόνισε χαρακτηριστικά και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το έργο δημιουργεί νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Ο αγωγός προς τη Δυτική Μακεδονία ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγει στην Καρδιά Κοζάνης, έχει μήκος 160 χλμ. και προϋπολογισμό 163 εκατ. ευρώ, θα διασχίζει τις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας και Πέλλας στην Κεντρική Μακεδονία και Κοζάνης και Φλώρινας στη Δυτική Μακεδονία, και όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση θα επιδιωχθεί ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα για συγχρηματοδότηση.

Ανάδοχος του έργου εί- ναι η Κοινοπραξία Prometheus Gas S.A.-Damco Energy S.A., υπεργολάβος η Avax S.A., το Detailed Engineering έχει αναλά- βει η C&M Engineering S.A., το Third Party Inspection η Moody Tottrup Hellas S.A., την εποπτεία η Asprofos S.A. και προμηθευ- τής σωλήνων είναι η εταιρεία Σωληνουργεία Α.Ε.