Πρόσβαση στην έξυπνη γεωργία αποκτούν 40 Έλληνες αγρότες, η οποία, δίνει τη δυνατότητα στους νέους να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα.
Ειδικότερα, μέσω του έργου «IDEAS: Καινοτομία, Ανάπτυξη και Απασχόληση στον Αγροδιατροφικό τομέα», που παρουσιάστηκε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, θα επιτραπεί στους νέους να στήσουν τις δικές τους βιώσιμες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, παράγοντας, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, καινοτόμα, ποιοτικά και ασφαλή «πράσινα» τρόφιμα (γεωργικά & κτηνοτροφικά), με μικρότερο κόστος, πιο ξεκούραστα και με περισσότερους απασχολούμενους.
Το έργο «IDEAS» αποτελεί μέρος του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, είναι διάρκειας 18 μηνών, λήγει τον Οκτώβριο του 2023, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 291.421,40 ευρώ και υλοποιείται σε συγχρηματοδότηση της ΕΕ και εθνικών πόρων. Στο εταιρικό σχήμα του «IDEAS» συμπεριλαμβάνονται το Ίδρυμα για την Τοπική Ανάπτυξη και την Ανάπτυξη Νέων Τεχνολογιών – Γευγελή, ο Όμιλος Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής -Perrotis College και το Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης της Βόρειας Μακεδονίας.
Για τη συμμετοχή στο έργο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέχρι τις 4/3 στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ.
Η εκπαίδευση ξεκινά στις 7/3 και θα ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου.
Στόχος του έργου είναι «ο εντοπισμός, η υποστήριξη και η έναρξη νέων επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες έχουν δυνατότητες καινοτομίας και μπορούν να γίνουν πολλαπλασιαστές των πλεονεκτημάτων της περιοχής», επισήμανε ο υπεύθυνος για το φυσικό κομμάτι του έργου, γεωπόνος Δημήτρης Μουστάκης, υπογραμμίζοντας ότι η αγροδιατροφή στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας «έχει περίσσευμα αναξιοποίητου δυναμικού και μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης».
Τόνισε δε, ότι «η ανάπτυξη του κλάδου στις προαναφερόμενες περιοχές, θα επιδράσει θετικά τόσο στο ΑΕΠ των χωρών, στην αύξηση της απασχόλησης και στη “γέννηση” νέων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων από νέους ανθρώπους που θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα».
Γιατί ενώ εφαρμόζουμε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται, η παραγωγή μειώνεται και η ποιότητα φθίνει; Απάντηση στο ερώτημα αυτό των φασολοπαραγωγών της Πρέσπας έδωσε η τεχνολογία, όπως ανέφερε, από την πλευρά του, ο βιολόγος, μέλος του τμήματος Υπηρεσιών για Ιδιώτες και Επιχειρήσεις της ΑΓΣ Νίκος Κυριακίδης. «Με τη χρήση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών διαπιστώσαμε ότι οι φασολοπαραγωγοί Πρέσπας πότιζαν παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατασπάταληση φυσικών πόρων (του νερού), τη μείωση της παραγωγής και την εμφάνιση περισσότερων ασθενειών στις καλλιέργειές τους».
Η ευφυής γεωργία «δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παραγωγό να δει σπιθαμή σπιθαμή το χωράφι του από μέσα, να εντοπίσει τις ανάγκες που υπάρχουν και να τις ικανοποιήσει», επισήμανε, προσθέτοντας ότι στη σημερινή εποχή, την οποία «οι συμβατικοί και οι παραδοσιακοί συγκλίνουν περισσότερο από ποτέ για την προστασία του περιβάλλοντος, η χρήση της τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα είναι μονόδρομος».
Το «IDEAS» επικεντρώνεται στην έξυπνη γεωργία και δίνει τη δυνατότητα στους νέους να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα εξής: θεωρητική και επί του πεδίου κατάρτιση σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας/ευφυούς γεωργίας, εργαστήριο ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων, καθοδήγηση για δέκα νέους επιχειρηματίες στη συγγραφή επιχειρηματικού σχεδίου, εξατομικευμένη επιχειρηματική συμβουλευτική σε πέντε νέους επιχειρηματίες και πέντε «τυχεροί» θα αποφοιτήσουν, λαμβάνοντας ψηφιακή τεχνολογία ευφυούς γεωργίας.