Skip to main content

Υψηλή κερδοφορία αναμένουν οι τράπεζες

Έως τα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2022

Με εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο των επιτοκίων κινούνται οι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το βασικό επιτόκιο της EKT, που σήμερα είναι 2,50%, θα κινηθεί στο 4% μέχρι το τέλος του θέρους ή και λίγο αργότερα. Βάσει αυτού κινούνται οι ελληνικές τράπεζες και έτσι θα προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους αναφέρουν στη «Ν» έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό, μιας και από τη μία οι τράπεζες έχουν να υπολογίσουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν τελικώς νέα κόκκινα δάνεια, λόγω της ισχυρά ανοδικής φοράς των επιτοκίων, ενώ από την άλλη αναγκαστικά τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενισχύσουν τις αποδόσεις των καταθετών τους τη στιγμή που οι αποταμιεύσεις έχουν πάρει την ανιούσα.

Οι εκτιμήσεις είναι πως μέχρι και τον Μάιο η νέα τάση θα έχει διαφανεί, ενώ θα ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου.
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Προς το παρόν, πάντως, οι τράπεζες βρίσκονται σε φάση ανακοίνωσης μεγάλης κερδοφορίας, η οποία θα ταρακουνήσει επιπλέον και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ανεβάσει επίπεδο διαπραγμάτευσης.

Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που θα ανακοινώνονται έως λίγο μετά τα μέσα του Μαρτίου, αναφέρουν πως τα κέρδη τους το τέταρτο τρίμηνο του 2022 θα κινηθούν πέριξ, ίσως και να ξεπεράσουν, τα 700 εκατ. ευρώ, με βασικό μοχλό κυρίως τα έσοδα που έχουν προκύψει από τους τόκους.

Αυτό συνέβη και σε όλες τις τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αυτές ανακοίνωσαν. Πολλά, όμως, έχει αλλάξει η άνοδος των επιτοκίων στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι νέες πηγές εσόδων

Για παράδειγμα, οι χορηγήσεις έχουν περιοριστεί πολύ λόγω του κόστους του χρήματος, ενώ σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα (στεγαστικά δάνεια), η δραστηριότητα έχει πραγματικά σταματήσει.

Αυτό σημαίνει πως περιορισμό δέχονται και οι προμήθειες των τραπεζών, που μέχρι στιγμής ήταν μια από τις βασικές πηγές εσόδων.

Ευτυχώς οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μέχρι στιγμής νέα κόκκινα δάνεια. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, κάτι τέτοιο να συμβεί μελλοντικά.

Η επενδυτική βαθμίδα

Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές τράπεζες αισιοδοξούν. Κατ’ αρχάς η επενδυτική βαθμίδα, που τη θεωρούν σχεδόν βέβαιη αμέσως μετά τις εκλογές, θα οδηγήσει σε νέες αποτιμήσεις τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία εξαρτώνται από αυτήν.

Ήδη οι τράπεζες δέχονται πολύ ικανοποιητικές αναφορές σε σχέση με το παραπάνω θέμα, ιδιαίτερα από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ θεωρούν περίπου βέβαιο το γεγονός πως θα προσελκύσουν και περαιτέρω επενδυτικό ενδιαφέρον, που θα τους δώσει τελικώς την ευκαιρία για νέους μετόχους και πλήρη απεξάρτησή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ωστόσο, οι τράπεζες συνεχίζουν να δουλεύουν προς την προσέγγιση της συνεχόμενης μείωσης του κόστους λειτουργίας τους και προγραμματίζουν επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο του 2022 οι τράπεζες θα προγραμματίσουν road shows, ενώ θα μετέχουν στο μεγάλο τραπεζικό συνέδριο της Morgan Stanley, που θα λάβει χώρα από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου.