H ACSION LIMITED είναι το fund από τη Νότια Αφρική που “χτύπησε” στον πρόσφατο πλειστηριασμό (της 1ης Φεβρουαρίου) και αποκτά προσεχώς το βιομηχανικό ακίνητο της Φίλκεραμ Johnson στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Ιδιοκτήτης και επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Έλληνας ομογενής κ. Κυριάκος Αναστασιάδης.
Η σχετική ανακοίνωση της ACSION προς τους μετόχους της αρχίζει ως εξής: “Το διοικητικό συμβούλιο της Acsion («the Board») είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τους μετόχους ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2023 η Εταιρεία απέκτησε σε πλειστηριασμό ανεκμετάλλευτη βιομηχανική ιδιοκτησία («Ακίνητα») στην Πυλαία της Ελλάδας για €9.237.501 («Τιμή Αγοράς») όπως περιγράφεται παρακάτω («η Απόκτηση»).
Το ακίνητο ανήκε προηγουμένως στην Philkeram-Jonson S.A (“Philkeram”), μια εταιρεία που έχει συσταθεί στην Ελλάδα η οποία κηρύχθηκε αφερέγγυα το 2011. Λόγω της διαδικασίας εκκαθάρισης, λεπτομέρειες σχετικά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες δεν είναι διαθέσιμοι. Ούτε η Philkeram, ούτε ο δημοπράτης, είναι συνδεδεμένα μέρη με την Εταιρεία».
Η Acsion, όπως αναφέρεται στο site της εταιρείας, “ιδρύθηκε από τον κ. Κυριάκο Αναστασιάδη πριν από περίπου 22 χρόνια. Μέσα από την εφευρετικότητα, το όραμα, τη μηχανική αξίας και την αποτελεσματική διαχείριση, ο Όμιλος επεκτάθηκε στην επιτυχημένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και συμμετοχών ακινήτων που είναι σήμερα”.
Επίσης στην ιστοσελίδα της αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “είναι μια έμπειρη, εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και συμμετοχών ακινήτων και θα είναι η μόνη εισηγμένη εταιρεία JSE αποκλειστικά αφιερωμένη στην ανάπτυξη ακινήτων”, όπως και ότι “το τρέχον χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Acsion αποτιμάται ανεξάρτητα σε R 8,3 δισεκατομμύρια με GLA 257 000 τ.μ. και περιλαμβάνει έξι καλά εδραιωμένα, στρατηγικά τοποθετημένα ακίνητα σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική”.
Συγκρότημα γραφείων
Σύμφωνα, δε, με τους εργαζόμενους στη ΒΙΟ.ΜΕ. (“Βιομηχανική Μεταλλευτική”-πρώην θυγατρική της Φίλκεραμ Johnson), οι οποίοι επί σειρά πολλών ετών αυτοδιαχειρίζονται τη μονάδα της ΒΙΟ.ΜΕ. που βρίσκεται εντός του πωληθέντος ακινήτου, ο κ.Αναστασιάδης επισκέφθηκε προ μερικών ημερών τον χώρο, μίλησε μαζί τους, τον ενημέρωσαν ότι θέλουν να συνεχίζουν τη δραστηριότητα στη ΒΙΟ.ΜΕ. και επίκειται νέα συνάντηση.
Κατά τους ίδιους, επίσης, πρόθεση του νέου ιδιοκτήτη του ακινήτου είναι η δημιουργία συγκροτήματος σύγχρονων γραφειακών χώρων.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση αποτίμησης του ακινήτου που συνόδευε τον πλειστηριασμό αναφέρεται ότι η βιομηχανία Φίλκεραμ έχει παύσει τη λειτουργία της από το 2011, ότι έχει αφαιρεθεί όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και οι γραμμές παραγωγής, ότι τα κτήρια διαθέτουν “ερειπωμένα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν επικίνδυνα από απόψεως στατικής και δομικής, επικίνδυνα από απόψεως υγιεινής, από απόψεως ασφαλείας κατά του πυρός και από απόψεως κυκλοφορίας του κοινού εις το εσωτερικόν χώρων συναθροίσεως κατά τις διατυπώσεις του ΠΔ/13-4-1929».
Παρά την κακή κατάσταση των κτισμάτων, όμως, που προφανώς δεν υπάρχει λόγος και δέσμευση να διατηρηθούν, πρόκειται για ακίνητο-φιλέτο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, πολύ κοντά σε εμπορικά κέντρα, μεγάλες γραφειακές αναπτύξεις κ.ο.κ.