Στην τελική ευθεία μπαίνει η είσοδος ξένου στρατηγικού εταίρου στην Enel Green Power Hellas που θα συνδράμει την ελληνική θυγατρική του ιταλικού ομίλου Enel να επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος στη χώρα, με το deal να ολοκληρώνεται –όπως όλα δείχνουν- έως το Πάσχα, νωρίτερα του αρχικού χρονοδιαγράμματος που έκανε λόγο για αρχές του καλοκαιριού.
Αν και η επίσημη γραμμή της Enel είναι ότι «δεν σχολιάζουμε πληροφορίες της αγοράς», εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις 20 συνολικά εταιρείες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον στη γαλλική επενδυτική τράπεζα ΒNP Paribas –που «τρέχει» τη διαδικασία για λογαριασμό των Ιταλών- στη short list –και στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών- βρίσκονται πέντε ξένα funds, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο αυστραλιανός όμιλος Macquarie με τοποθετήσεις στον κλάδο υποδομών διεθνώς και ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα (έχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δραστηριοποιείται αυτόνομα στις ΑΠΕ μέσω της Cero Generation και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Αττικής Οδού και την εξαγορά του 20% της «Αριάδνη Interconnection”, της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής), το fund CVC Capital (που επίσης έχει πολυεπίπεδη παρουσία στην Ελλάδα, ως μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της ΔΕΗ, ιδιοκτήτης της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Vivartia και σειράς νοσοκομειακών ιδρυμάτων) και το αμερικανικό KKR. Πρόσφατα δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου ανέφεραν ότι μεταξύ των «μνηστήρων» και τη γαλλική Ardian, καθώς και την Antin Infrastructure Company.
Η Enel Green Power Hellas έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 481,7 MW, με τη μερίδα του λέοντος (368 MW) να αντιστοιχεί σε αιολικά πάρκα και την υπόλοιπη να κατανέμεται μεταξύ φωτοβολταϊκών σταθμών (163 MW) και μικρών υδροηλεκτρικών (19 MW). H εγκατεστημένη ισχύς θα ξεπεράσει φέτος τα 550 ΜW, καθώς έως το καλοκαίρι ολοκληρώνεται η κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού έργου στην Κοζάνη, ισχύος 70 MW. Η εταιρεία διαθέτει επίσης χαρτοφυλάκιο έργων προς ανάπτυξη 1,5 GW το οποίο ωριμάζει, με τη διοίκηση να στέλνει σήμα «business as usual».
Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στο μετοχικό σχήμα της Enel Green Power Hellas προαναγγέλθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του μητρικού ομίλου Φραντσέσκο Σταράτσε τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο στο πλαίσιο της παρουσίασης του επιχειρησιακού πλάνου του ιταλικού ενεργειακού ομίλου για την διετία 2023-2025. Η Ελλάδα και η Αυστραλία είναι οι δυο χώρες που εντάσσονται στο λεγόμενο «Stewardship Model» που σημαίνει ότι η εταιρεία θα βρίσκεται μεν σε θέση οδηγού, αναζητώντας όμως εταίρο για να συμπράξει. Αντίθετα, για άλλες χώρες η στρατηγική της Enel προβλέπει αποχώρηση με πώληση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Αργεντινή, το Περού αλλά και η Ρουμανία, όπου η Enel βρίσκεται ως γνωστόν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την πώληση των assets της Enel Romania, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός του μήνα, με επικρατέστερο σενάριο να φαντάζει η κατάθεση προσφοράς από την ΔΕΗ. Στόχος όλων αυτών των κινήσεων της Enel είναι η μείωση του καθαρού της χρέους κατά 21 δις. ευρώ έως το 2024. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, το καθαρό χρέος της Enel στο τέλος του 2022 ανερχόταν σε 60,1 δις. ευρώ (έναντι 51,7 δις. ευρώ στο τέλος του 2021), αλλά σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, χάρη στην αποεπένδυση από την Ρωσία και την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε Χιλή και Βραζιλία.