Τις τελευταίες μέρες ως εμπορικό κέντρο διανύει το Athens Heart, στην οδό Πειραιώς 180, με την Premia Properties ΑΕΕΑΠ να έχει καταθέσει τις σχετικές μελέτες για την οικοδομική άδεια μετατροπής του σε γραφεία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κτηριακό συγκρότημα 25 χιλ. με 26 χιλ. τ.μ. μαζί με το νέο κτήριο που θα κατασκευαστεί στο όμορο του εμπορικού κέντρου οικόπεδο, επίσης ιδιοκτησία της Premia, με το συνολικό κατασκευαστικό κόστος να κινείται στην περιοχή των 20 εκατ. ευρώ.
Όπως εκτιμάται η Premia θα ξεκινήσει το εν λόγω έργο εφόσον εξασφαλίσει τον μισθωτή του ακινήτου με προσύμφωνο, κάτι πάντως που δεν θεωρείται δύσκολο καθώς, σύμφωνα με τα στελέχη της κτηματαγοράς, υπάρχει ζήτηση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους, μεγαλύτερους από 10 χιλ. τ.μ.
Θεωρητικά η κατασκευή (του νέου κτηρίου) και η ανακατασκευή του υφιστάμενου εμπορικού κέντρου για να γίνει γραφειακός χώρος δύναται να αρχίσουν πριν τον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κτηριακό συγκρότημα με την ανώτερη δυνατή πιστοποίηση ως προς τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του.
Τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν στο Athens Heart έχουν ειδοποιηθεί και θα αποχωρήσουν από το εμπορικό κέντρο με την ολοκλήρωση των εκπτώσεων και λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν το Πλαίσιο και το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ακίνητο συνολικής δόμησης 54.000 τ.μ. και εκμισθώσιμης επιφανείας 18.500 τ.μ. επί οικοπέδου επιφανείας 10.600 τ.μ. περιήλθε στην κατοχή της Premia τον Νοέμβριο του 2022, έναντι τιμήματος 15,7 εκατ. ευρώ, σε υλοποίηση της από 31.8.2022 δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε Συμφωνία Εξυγίανσης της εταιρείας Doreco Α.Ε., ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου Athens Heart. Το χρέος της Doreco προς την Εθνική Τράπεζα ήταν 55 εκατ. ευρώ.
Το Athens Heart εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (το διάστημα δηλαδή που είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η οικονομική κρίση) χωρίς ποτέ να καταφέρει να φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο επισκεψιμότητας και εσόδων.
Δημιουργός του ήταν η Pasal η οποία αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας και οδηγήθηκε σε διαδικασία εξυγίανσης και εξαιτίας της μη ικανοποιητικής πορείας του εμπορικού κέντρου που ήταν το μεγαλύτερο δημιούργημά της. Στη συνέχεια η Pasal μετονομάστηκε σε Premia αφού στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθαν νέοι μέτοχοι επενδύοντας σε αυτή με κυριότερο την εταιρεία Sterner Stenhus Greece και μετατράπηκε σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).