Σε απόλυτη συμφωνία με την ευρωπαϊκή στρατηγική ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, σε σχέση με αυτή των κύριων ανταγωνιστών της, σχεδιάστηκαν τα δύο διακριτά, αλλά απόλυτα συνδεμένα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Και στα δυο έχουν τεθεί σαφείς προτεραιότητες, που διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με αυτές προηγούμενων προγραμματικών περιόδων.
Η νέα κατεύθυνση και στις δυο περιπτώσεις, κινείται γύρω από τους εξής βασικούς άξονες:
- ενεργειακή εξοικονόμηση και μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (πράσινη μετάβαση)
- ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ψηφιακός μετασχηματισμός)
- έρευνα και ανάπτυξη συνδεμένη με την παραγωγή (πάγια ευρωπαϊκή προτεραιότητα)
- μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων με στόχο τη διεθνοποίησή τους.
Η εστίαση σε νέες προτεραιότητες οδηγεί σε διαφορετικής φιλοσοφίας δράσεις, που, αντί να είναι εστιασμένες στις επιμέρους κλαδικές ανάγκες (για παράδειγμα προγράμματα αποκλειστικά για τον τουρισμό), διέπονται από οριζόντια φιλοσοφία ασχέτως κλάδου δραστηριοποίησης (για παράδειγμα εξοικονόμηση ενέργειας με εγκατάσταση ΑΠΕ).
Η νέα αυτή λογική, που αρχίζει να μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες δράσεις την τρέχουσα περίοδο, αναπροσαρμόζει δραστικά τη φιλοσοφία επιδότησης των μεσοπρόθεσμων εταιρικών αναγκών, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Εξαιτίας του γεγονότος πως οι δράσεις είναι οριζόντιες, για να καλυφθούν τυπικές ανάγκες μιας επιχείρησης απαιτείται συνήθως να συνδυαστούν περισσότερες της μίας, με διαφορετικό χρονικό πλαίσιο υλοποίησης και όρους υπαγωγής.
Παράλληλα, το νέο διπλό πλαίσιο ΕΣΠΑ και ΤΑΑ επιτρέπει την υπό όρους δανειοδότηση με επιδοτούμενο επιτόκιο επενδύσεων που έχουν επιδοτηθεί μέσω συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, χαμηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο εξαιρετικά τις ανάγκες χρηματοδότησής τους από ίδια κεφάλαια.
Ο επιτυχημένος συνδυασμός δράσεων επιδότησης και δανειοδότησης απαιτεί βαθιά κατανόηση των επιμέρους απαιτήσεων κάθε δράσης, πολύ καλό συντονισμό στην υποβολή και υλοποίησή τους και εποπτική θεώρηση των αναγκών υποστήριξης της ανάπτυξης κάθε επιχείρησης. Συνεπώς, το ολοκληρωμένο αυτό πλαίσιο δράσεων θα πρέπει πλέον να αποτελεί κύριο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού κάθε επιχείρησης και να διαμορφώνεται και υλοποιείται από απόλυτα εξειδικευμένα στελέχη στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Λόγω του μικρού μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης υποστηρίζεται συνήθως από εξειδικευμένους στο αντικείμενο συμβούλους διοίκησης οι οποίοι σε απόλυτο συντονισμό με τη διοίκηση της επιχείρησης:
- εξειδικεύουν τις δράσεις που εξυπηρετούν με καλύτερο και ολοκληρωμένο τρόπο τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές ανάγκες
- συνδυάζουν δράσεις επιδότησης και δανειοδότησης
- υποστηρίζουν την υποβολή και υλοποίηση κάθε δράσης
- προσαρμόζουν δυναμικά το πλέγμα δράσεων σε οποιεσδήποτε αλλαγές της αγοράς θεωρεί στρατηγικές η επιχείρηση
Η εμπειρία της BSS στην ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση όλων των εταιρικών αναγκών σε θέματα λογιστικής, χρηματοοικονομικής παρακολούθησης, συμβουλευτικής και επιδοτήσεων, μας επιτρέπει να υποστηρίζουμε κάθε επιχείρηση αποτελεσματικά και να ενσωματώνουμε τα επιδοτικά και δανειοδοτικά εργαλεία, που αναφέρθηκαν, στον γενικότερο στρατηγικό της σχεδιασμό.
Γεράσιμος Μαγδαληνός, Subsidies Programs Manager