Στις χώρες με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας περιλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard (EIS) 2022. Στη συγκεκριμένη ομάδα ανήκουν επίσης οι Τσεχία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.
Δυστυχώς όμως με βάση τις επιδόσεις της η Ελλάδα οριακά εντάσσεται στις Χώρες με Μέτριες Επιδόσεις Καινοτομίας και είναι πιο κοντά στην ομάδα των Αναδυόμενων Χωρών όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Ειδικότερα η Ελλάδα αποτελεί χώρα με επίδοση καινοτομίας κάτω του μέσου όρου των Χωρών με Μέτριες Επιδόσεις Καινοτομίας, παρά το γεγονός ότι η επίδοση καινοτομίας της χώρας μας αυξήθηκε κατά 24,1% μεταξύ των ετών 2015 και 2022, τιμή που κατατάσσεται στην τρίτη υψηλότερη αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Μεταξύ των ετών 2021 και 2022 η επίδοση καινοτομίας της Ελλάδας σημείωσε αύξηση 3,7%. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την ανάλυση του EIS, το 2022 δύο χώρες ανέβηκαν σε υψηλότερη κατηγορία επίδοσης καινοτομίας: η Ολλανδία, η οποία είναι, πλέον, Χώρα Πρωτοπόρος Καινοτομίας, και η Κύπρος, η οποία είναι, πλέον, Χώρα με Καλές Επιδόσεις Καινοτομίας.
Πλεονεκτήματα και αδυναμίες
Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Καινοτομίας ΕΙS περιλαμβάνει 12 βασικές κατηγορίες και συγκεκριμένα: Ανθρώπινοι Πόροι, Ελκυστικά Συστήματα Έρευνας, Ψηφιοποίηση, Χρηματοδότηση & Στήριξη, Εταιρικές Επενδύσεις, Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής, Καινοτόμες Επιχειρήσεις, Διασυνδέσεις, Στοιχεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Αντίκτυποι στην Απασχόληση, Αντίκτυποι στις Πωλήσεις, Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα.
Με βάση τη Διαχρονική Εξέλιξη του Δείκτη Καινοτομίας (2015-2022), η επίδοση της Ελλάδας από 64,06 το 2015 έφτασε στο 88,18 το 2022. Παρά όμως την αυξητική τάση, η θέση της χώρας μας στη συνολική κατάταξη του Ευρωπαϊκού Δείκτη Καινοτομίας δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα, παραμένοντας μεταξύ 20ής και 21ης θέσης. Όπως δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία, σχετικά σταθερή ανοδική τάση ακολουθούν οι τιμές για διαστάσεις όπως Επενδύσεις Επιχειρήσεων, Καινοτόμες Επιχειρήσεις, Στοιχεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Αντίκτυποι στην Απασχόληση και Αντίκτυποι στις Πωλήσεις.
Σύμφωνα με την ανάλυση του EIS 2022, τα ισχυρά σημεία του συστήματος καινοτομίας της Ελλάδας για το 2022 ήταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) με καινοτομίες προϊόντος, οι καινοτόμες ΜμΕ που συνεργάζονται με άλλες, η απασχόληση σε καινοτόμες επιχειρήσεις, οι πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων, οι ΜμΕ με καινοτομίες επιχειρησιακών διαδικασιών.
Αντιστρόφως, τα αδύναμα σημεία του συστήματος καινοτομίας της χώρας μας είναι οι αλλοδαποί διδακτορικοί φοιτητές, η διά βίου μάθηση, οι απασχολούμενοι ειδικοί σε ΤΠΕ, η άμεση κρατική χρηματοδότηση και οι κρατικές φορολογικές ενισχύσεις για επιχειρηματική Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α), οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής και μεσαίας τεχνολογίας.
Τα σημεία του συστήματος καινοτομίας της Ελλάδας που το 2022 παρουσίασαν μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2021 ήταν οι εξαγωγές υπηρεσιών έντασης γνώσεως, η απασχόληση σε καινοτόμες επιχειρήσεις, οι ερευνητικές συνεργασίες / δημοσιεύσεις μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Αντιστρόφως, τα σημεία που παρουσίασαν μεγάλη μείωση ήταν οι επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαίδευση σε ΤΠΕ για να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες του προσωπικού τους, οι καινοτόμες ΜμΕ που συνεργάζονται με άλλες και η εργασιακή κινητικότητα ανθρωπίνων πόρων σε έρευνα και τεχνολογία.
Συγκριτικά από το 2015 μέχρι και το 2022 στις κατηγορίες ΜμΕ με καινοτομίες προϊόντος, ερευνητικές συνεργασίες / δημοσιεύσεις μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ΜμΕ με καινοτομίες επιχειρησιακών διαδικασιών η χώρα μας έχει επιδείξει σημαντικές επιδόσεις καινοτομίας.