Ακόμα ένα έργο ψηφιοποίησης αρχείων του δημοσίου τομέα προκήρυξε χθες η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).
Πρόκειται για την «Ψηφιοποίηση και Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση, διατήρηση, διάθεση και ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)», έργο συνολικού προϋπολογισμού 48,1 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βάσει της προκήρυξης το εν λόγω έργο περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Ψηφιοποίηση περίπου 55.000.000 σελίδων μεγέθους Α3/Α4/A2/A1/A0 από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (κεντρική και περιφερειακές υπηρεσίες), τεκμηρίωση (εισαγωγή μεταδεδομένων), ανάπτυξη θησαυρού όρων και ταξινόμηση του συνόλου του ψηφιακού υλικού.
Υπηρεσίες μετάπτωσης πληροφοριακών δεδομένων από υπάρχοντα συστήματα, και αρχειοθέτηση του συνολικού ψηφιακού υλικού (παραγόμενου από την ψηφιοποίηση και από την μετάπτωση), την οργάνωση και αποθήκευση του σε Σχεσιακό Σύστημα Βάσης Δεδομένων.
Ανασχεδιασμός και απλούστευση των επιμέρους διαδικασιών που αποτελούν αντικείμενο του έργου.
Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση, διατήρηση, διάθεση και ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους με ανάπτυξη εφαρμογής για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών για την υποστήριξη της απλούστευσης της διαδικασίας.
Το σύστημα θα προσφέρει ηλεκτρονικά τις διαδικασίες αναζήτησης και διάθεσης αρχειακών τεκμηρίων για ερευνητικούς σκοπούς (με πλήρη και ανοιχτή πρόσβαση για τα αρχεία που δεν υπόκεινται σε νομικούς ή άλλους περιορισμούς πρόσβασης) αλλά και προσωποποιημένη και ασφαλή πρόσβαση πολιτών σε αρχειακό υλικό για την εξυπηρέτηση των έννομων συμφερόντων και δικαιωμάτων των πολιτών (μέσω εφαρμογής κατάθεσης, διαχείρισης των αιτημάτων).
Δημιουργία διαδικτυακής πύλης, μέσω της οποίας θα παρέχονται στο κοινό ψηφιακές υπηρεσίες Πληροφόρησης, Αναζήτησης και Ανάκτησης Αρχείων – Υποβολής Αιτημάτων Διάθεσης.
Προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού και λογισμικού καθώς και άλλες υπηρεσίες όπως καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης, μελέτες ασφάλειας, διαλειτουργικότητας με τρίτα συστήματα και βιωσιμότητας, εκπαίδευση και ενέργειες δημοσιότητας.