Skip to main content

ELENA: 2,5 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια

Συμφωνία για την παροχή βοήθειας όσον αφορά τις επενδύσεις σχετικά με την ενεργειακή απόδοση

Συμφωνία για την παροχή βοήθειας όσον αφορά τις επενδύσεις σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή του δημόσιου τομέα της Ελλάδας υπέγραψαν χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης θα λάβει 2,5 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό ευρωπαϊκής βοήθειας για τοπικά ενεργειακά προγράμματα (ELENA), ώστε να προετοιμάσει έργα ενεργειακής απόδοσης αξίας τουλάχιστον 79 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα, καθώς και να στηρίξει το πρόγραμμα ELECTRA.

Τα έργα που θα στηριχθούν από τον μηχανισμό ELENA θα βελτιώσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση στα δημόσια κτίρια και σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές υποδομές και διοικητικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Η επιχορήγηση από τον μηχανισμό ELENA θα βοηθήσει το υπουργείο να προετοιμάσει τρία προγράμματα που αφορούν έργα ανακαίνισης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε 18 δημόσια κτίρια, την εγκατάσταση πινάκων φωτοβολταϊκών συστοιχιών σε αυτά τα κτίρια, που θα παράγουν ετησίως ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ισχύος άνω των 7GWh, καθώς και μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο περιφερειακό και δημοτικό δίκτυο οδοφωτισμού σε πάνω από 40.000 σημεία οδοφωτισμού.

Η χθεσινή συμφωνία εγκαινιάζει το πέμπτο έργο στην Ελλάδα που θα λάβει τεχνική βοήθεια από τον μηχανισμό ELENA και θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συμφωνία που καλύπτει όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί έργα για την ανάπτυξη υποδομών ευφυών δικτύων στα εκτός κεντρικού δικτύου νησιά του Αιγαίου και έργα για αποδοτικές, φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, τον δημόσιο φωτισμό και τα δημόσια κτίρια στην περιφέρεια της Ηπείρου. Δύο ακόμα έργα είναι σε εξέλιξη – το έργο «Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου» και το έργο «INTERACT in Crete» (INTegrated sustainable enERgy ACTions/ολοκληρωμένες δράσεις βιώσιμης ενέργειας).

Επισημαίνεται ότι με βάση την τελευταία συμφωνία το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα αξιοποιήσει την τεχνική βοήθεια του μηχανισμού ELENA για να στηρίξει πρωτίστως την υλοποίηση του προγράμματος ELECTRA, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης συνολικής αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ.