«Sky is the limit» για τον πρώτο παίκτη της εγχώριας οργανωμένης λιανικής, καθώς οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη έκλεισε το 2022 καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης εσόδων.
Μία τέτοια εξέλιξη μεταφράζεται σε επίτευξη τζίρου τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ, επίδοση που διευρύνει σημαντικά την απόσταση από τον δεύτερο παίκτη του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα υποδεικνύει ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη για ακόμα μια χρονιά επιτυγχάνει ανάπτυξη σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της αγοράς. Πρωτιά καταγράφεται και σε επίπεδο πιστότητας καταναλωτών καθώς, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Braincandy, τον Δεκέμβριο του 2022, η Σκλαβενίτης με ποσοστό 41,2% αναδεικνύεται η top of mind αλυσίδα στους εγχώριους καταναλωτές.
Όμως, η θωρακισμένη θέση στην κορυφή δεν φαίνεται να εφησυχάζει τον όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος θέτει σε προτεραιότητα της στρατηγικής του την επίτευξη οργανικής ανάπτυξης. Οι περσινές επιδόσεις, εξάλλου, επιβεβαιώνουν αυτήν την προτεραιοποίηση, καθώς οι δύο εξαγορές που συντελέστηκαν εντός του 2022 και αφορούν τις αλυσίδες SEP Παπαδόπουλος και Γέγος δεν έχουν «περάσει» στα συνολικά μεγέθη της χρήσης.
Υπενθυμίζεται ότι η SEP Παπαδόπουλος πέρασε στον έλεγχο της Σκλαβενίτης τον Μάιο του 2022, ενώ η ολοκλήρωση της απορρόφησης της Γέγος θα γίνει εντός του φετινού Ιανουαρίου. Στην εστίαση για οργανική ανάπτυξη αποδίδεται και το γεγονός ότι ο όμιλος εξασφαλίζει για ακόμα μια χρονιά κερδοφόρα αποτελέσματα, στα οποία ωστόσο αποτυπώνονται οι επιπτώσεις που προκαλεί το έντονα πληθωριστικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, με αιχμή την ενεργειακή επιβάρυνση σε συνδυασμό με τις εμπορικές πολιτικές της αλυσίδας για συγκράτηση του ανατιμητικού κύματος στο ράφι.
Οι εξαγορές
Σε ό,τι αφορά την «επέκταση» μέσω εξαγορών, η Σκλαβενίτης υιοθετεί μια στοχευμένη προσέγγιση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κυοφορείται το πρώτο -ενδεχομένως- νέο deal του 2023 στον κλάδο καθώς έχουν γίνει αρχικές διαπραγματεύσεις με την αλυσίδα Σανίδας Παπακωνσταντίνου ΙΚΕ με έδρα τη Λάρισα, η οποία φέρει την ταμπέλα AS Αγορά. Στο μικροσκόπιο του ισχυρού λιανεμπορικού ομίλου βρίσκεται για ακόμα μια φορά μια αλυσίδα με νοικοκυρεμένη εικόνα μεγεθών, η οποία έχει μια σημαντική παρουσία σε τοπικό επίπεδο μέσα από το δίκτυο 8-9 καταστημάτων που διατηρεί και δυναμική εσόδων περί τα 10-12 εκατ. ευρώ. Στον βαθμό που η επικείμενη συμφωνία «κλειδώσει» θα αποτελεί τη δωδέκατη εξαγορά στην ιστορία του ομίλου, ενώ φέρεται ότι τα ραντάρ της Σκλαβενίτης παραμένουν μόνιμα ανοιχτά στην αναζήτηση ευκαιριών εξαγοράς.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το εν λόγω deal στον βαθμό που τελεσφορήσει θα σηματοδοτήσει ακόμα μια απώλεια στον όμιλο αγορών ΕΛΟΜΑΣ, στον οποίο η AS Αγορά είναι μέλος. Επέκταση Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Σκλαβενίτης για φέτος περιλαμβάνεται και η δημιουργία νέων καταστημάτων στη Μυτιλήνη και στη Γλυφάδα, καθώς και επενδύσεις για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας μέσω νέου εξοπλισμού στα καταστήματά της. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών μέσω νέου Κέντρου Μαναβικής και Παρασκευαστηρίου Ετοίμων Φαγητών στην περιοχή της Αττικής, καθώς και η επέκταση του ηλεκτρονικού καταστήματος, το οποίο είναι διαθέσιμο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το πλάνο επενδύσεων για το 2023 προβλέπει 60 εκατ. ευρώ, ποσό που τα τελευταία χρόνια διατηρείται σταθερό.