Έπειτα από το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα προχωρήσει στη μερική απορρύθμιση του ΟΤΕ για το FTTH (σύνδεση οπτική ίνας στα σπίτια) παρά την αντίδραση των Vodafone και Nova.
Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ δεν θα έχει υποχρέωση να ζητά την έγκριση της ΕΕΤΤ για τα πακέτα του με την υπηρεσία FTTH πριν κυκλοφορήσουν. Αφαιρείται δηλαδή η υποχρέωση ex ante ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους για το FTTH. Η ΕΕΤΤ έλαβε την απόφαση αυτή εκτιμώντας ότι η πίεση που θα ασκηθεί σε επίπεδο λιανικής θα ωθήσει τους παρόχους που αναζητούν πρόσβαση να αναπτύξουν δίκτυο FTTH για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τον ΟΤΕ με καλύτερους όρους, ενώ ο ΟΤΕ θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία σε επίπεδο λιανικής και αυτό θα τονώσει τη ζήτηση για υπηρεσίες FTTH από τους καταναλωτές.
Μάλιστα, το αρχικό κείμενο ανάλυσης των αγορών της ΕΕΤΤ στο οποίο περιλαμβάνεται η μερική απορρύθμιση, κατέληγε στην πλήρη απορρύθμιση του FTTH, περιλαμβάνοντας και την κατάργηση της υποχρέωσης κοστοστρέφειας του ΟΤΕ (δηλαδή της υποχρέωσης να παρέχει τις χονδρικές υπηρεσίες FTTH σε τιμές που προκύπτουν από το κοστολογικό μοντέλο Bottom-Up LRIC της ΕΕΤΤ).
Στο τελικό κείμενο που εστάλη στην Ε.Ε. και εγκρίθηκε, όπως γνωστοποιήθηκε χθες στην ΕΕΤΤ, είχε αφαιρεθεί η κατάργηση της κοστοστρέφειας στη χονδρική.
Από την εξέλιξη αυτή ικανοποιημένος είναι προφανώς μόνον ο ΟΤΕ.
Vodafone και Nova υπογραμμίζουν ότι ακόμα και με τη μερική απορρύθμιση ο ΟΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει τους ανταγωνιστές του στην αγορά λιανικής. Θα είναι ο μόνος που θα έχει τη δυνατότητα να δίνει μειωμένες τιμές, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κέρδος του στην αγορά χονδρικής για να χρηματοδοτήσει μειωμένες τιμές στην αγορά λιανικής. Συμπληρώνουν ότι ο ΟΤΕ έχει το 85% της κερδοφορίας του κλάδου, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να επιδιώξει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους στο FTTH για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, εκτοπίζοντας τους ανταγωνιστές του.
Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, σημειώνει ότι τα δίκτυα FTTH είναι μια καινούργια τεχνολογία που ξεκινάει από το μηδέν και κανείς δεν έχει «ιστορικό προβάδισμα». Η αγορά είναι ανοικτή και όποιος θέλει μπορεί να επενδύσει. Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, αυτή η νέα αγορά που βρίσκεται στο ξεκίνημά της να είναι ελεύθερη να αναπτυχθεί μέχρι τουλάχιστον να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα χρηστών.