Skip to main content

ΑΔΜΗΕ και Telecom Egypt ξεκινούν την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Αφρικής

ΑΔΜΗΕ

Η διακλάδωση του καλωδίου θα προσαιγιαλωθεί στο Τυμπάκι, νότια της Κρήτης, διασυνδέοντας το νησί ανατολικά με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και τη Μασσαλία στη Γαλλία.

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ισχυρό κόμβο μεταφοράς δεδομένων ανοικτής πρόσβασης ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, καθώς ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Grid Telecom και η Telecom Egypt, κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Αιγύπτου, ξεκινούν τη διακλάδωση προς την Κρήτη, του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου που θα διασυνδέσει τις περισσότερες χώρες στα παράλια της Αφρικής.

Πρόκειται για μία στρατηγικού χαρακτήρα κοινή επένδυση με την οποία οι δύο πλευρές συμμετέχουν στην ανάπτυξη της πρώτης υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής ανάμεσα στην Ελλάδα με την Αίγυπτο, μέσω της Κρήτης, δημιουργώντας μία νέα, αξιόπιστη τηλεπικοινωνιακή γέφυρα σε τρεις ηπείρους. Στο πλαίσιο αυτό, η Grid Telecom, που αποτελεί το τηλεπικοινωνιακό «όχημα» του Διαχειριστή, αποκτά σημαντική καλωδιακή χωρητικότητα προς την Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία, εξασφαλίζοντας πρόσβαση μέσω του νέου καλωδίου σε γειτονικές χώρες.

Σε συνέχεια της υπογραφής προκαταρκτικής συμφωνίας τον Ιούνιο του 2022, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Telecom Egypt, Adel Hamed, κι ο διευθυντής της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής, υπέγραψαν χθες στο Κάιρο, παρουσία του υπουργoύ Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Αιγύπτου, Δρ. Amr Talaat, τη σύμβαση για την κατασκευή και πόντιση της διακλάδωσης του μεγάλου καλωδίου της Αφρικής.

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2022 στην Αθήνα η υπογραφή στρατηγικού Μνημονίου Κατανόησης, με το οποίο τέθηκαν οι βάσεις για τη διερεύνηση διαφορετικών επιλογών συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω υφιστάμενων και μελλοντικών ζεύξεων οπτικών ινών.

Το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα της Αφρικής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 και θα έχει συνολικό μήκος άνω των 45.000 χλμ.

Η προβλεπόμενη διακλάδωση του καλωδίου θα προσαιγιαλωθεί στο Τυμπάκι, στη νότια πλευρά της Κρήτης, διασυνδέοντας το νησί ανατολικά με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και τη Μασσαλία στη Γαλλία.

Το νέο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικά την αυξανόμενη κίνηση δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Θα αποτελέσει επίσης τη συντομότερη διαδρομή με τη χαμηλότερη υστέρηση μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας που θα επεκτείνεται βόρεια προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και νότια προς την Αραβική Χερσόνησο και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην Ασία και την Αφρική.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Με τη διακλάδωση του μεγάλου καλωδίου της Αφρικής προς την Κρήτη, η Ελλάδα γίνεται σημείο σύνδεσης του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου συστήματος οπτικών ινών στον κόσμο και αναδεικνύεται σε κρίσιμο τηλεπικοινωνιακό κόμβο, διασυνδέοντας την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία. Η συνεργασία του Ομίλου ΑΔΜΗΕ με την Telecom Egypt θα δημιουργήσει έναν νέο διάδρομο υψηλής χωρητικότητας για τη μεταφορά δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, δίνοντας σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Ομίλου ΑΔΜΗΕ και ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Grid Telecom στη διεθνή αγορά».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Telecom Egypt, Adel Hamed, σημείωσε πως «η Telecom Egypt αναπτύσσει και επεκτείνει συνεχώς τις διεθνείς υποδομές της. Η συνεργασία μας με τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom θα προσθέσει σημαντική αξία στην ισχυρή παγκόσμια εμβέλεια των δικτύων μας σε περισσότερους από 140 προορισμούς, σε πάνω από 60 χώρες. Οι επενδύσεις μας σε νέα συστήματα και τηλεπικοινωνιακές λύσεις, όπως στο καλώδιο της Αφρικής, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που αναπτύχθηκε ποτέ, επιβεβαιώνουν την ηγετική μας θέση η οποία στηρίζεται στις πολυεπίπεδες υποδομές μας, μέσα από τη δημιουργία καλωδιακών σταθμών προσαιγιάλωσης και διαδρομών διέλευσης που καλύπτουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για διεθνή καλωδιακή χωρητικότητα».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Αιγύπτου, Δρ. Amr Talaat, υπογράμμισε πως «η σημαντική αυτή συμφωνία για ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα διασχίζει τη Μεσόγειο και θα συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα ενισχύει τη στρατηγική ικανότητα της Αιγύπτου στο πεδίο των διεθνών υποβρυχίων καλωδίων, δημιουργώντας στις ελληνικές ακτές ένα νέο σημείο προσαιγιάλωσης στην Ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι πάνω από το 90% της ροής δεδομένων μεταξύ Ανατολής και Δύσης διέρχεται από αιγυπτιακά χωρικά ύδατα και εδάφη».