Γιγάντιο θα παραμείνει το όχι της κυβέρνησης στη διανομή bonus των τραπεζιτών για το 2022 παρά το γεγονός πως τα τραπεζικά στελέχη επιδιώκουν ως φαίνεται μέσω γνωμοδοτήσεων να καταδείξουν πως το καινούριο θεσμικό πλαίσιο, ο γνωστός και ως νόμος του ΤΧΣ (4941/22) αφήνει περιθώριο της διανομής bonus και για το 2022.
Αυτό σημειώνουν μετ’ επιτάσεως κυβερνητικές πηγές στη Ν.
Να σημειωθεί πως το θεσμικό πλαίσιο που άλλαξε μόλις τον Ιούνιο του 2022 προβλέπει ρητώς τη διανομή των bonus το 2024 για τη χρήση του 2023 και όχι νωρίτερα.
Οι τραπεζίτες με νομικές γνωμοδοτήσεις φαίνεται να επιχειρούν να καταδείξουν το άδικο του νέου θεσμικού πλαισίου μιας και οι τράπεζες έχουν εκπληρώσει τις δύο βασικές προϋποθέσεις που τους είχαν τεθεί, δηλαδή πέτυχαν κέρδη και μείωσαν τα κόκκινα δάνεια σε ποσοστό μικρότερο του 10% του συνολικού δανειακού τους χαρτοφυλακίου ήδη από φέτος.
Ωστόσο βασική πεποίθηση της κυβέρνησης είναι πως αυτή η χρονιά δεν ενδείκνυται για τη διανομή bonus.
Πρόκειται για μια χρονιά με μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις λένε οι πηγές, με τους δανειολήπτες να έχουν επιβαρυνθεί αισθητά από τις αυξήσεις των επιτοκίων και με τις χρεώσεις και ιδιαίτερα τις προμήθειες των τραπεζών να έχουν οδηγηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης σε υψηλότερα από εκείνα που θα έπρεπε.
Επομένως το θεσμικό πλαίσιο για τα bonus θα τηρηθεί μέχρι κεραίας σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι θυμίζοντας μεταξύ άλλων στις τράπεζες πως οι καταθέσεις φέρουν περίπου μηδενικές αποδόσεις.
Επισημαίνεται πως τα bonus είχαν απαγορευτεί από το 2016 σε επίπεδο καταβολής. Καθώς το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο άφηνε κενά, οι τράπεζες αποθεματοποίησαν τα bonus ώστε να τα διανείμουν το διάστημα εκείνο που θα μπορούσε να τους επιτραπεί κάτι τέτοιο.
Όταν ο SSM απελευθέρωσε τη διανομή bonus για τα τραπεζικά στελέχη, οι ελληνικές τράπεζες επιχείρησαν να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, συναντώντας ωστόσο εκ νέου το όχι της Ελληνικής Πολιτείας με το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΤΧΣ.
Καθώς πια οι τράπεζες έχουν επιτύχει τους επιχειρηματικούς τους στόχους και καθώς ως όλα δείχνουν θα επιτραπεί η διανομή μερίσματος στους μετόχους, τα τραπεζικά στελέχη με ένα πλήθος γνωμοδοτήσεων επιχειρούν να επαναφέρουν το θέμα των έκτακτων αμοιβών τους, κάτι το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται, προβάλλοντας σοβαρή προς την κατεύθυνση αυτήν επιχειρηματολογία.
Μάλιστα μεταξύ άλλων επισημαίνει πως τα κόκκινα δάνεια περιορίστηκαν με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ενώ η δημοσιονομική συνεισφορά συνίσταται και σε ότι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, συστατικό στοιχείο της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και επειδή η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μια κάποια κανονικότητα, εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, το συγκεκριμένο αίτημα κρίνεται ως άτοπο χρονικά και με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση σκοπεύει να το αντιμετωπίσει μέχρι τέλους αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες στη Ν.