Δώρον άδωρον χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Eυάγγελος Μυτιληναίος την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ/MWh, εκτιμώντας ότι μια τέτοια τιμή «μεταφράζεται» τιμές ηλεκτρισμού της τάξης των 600-700 ευρώ/MWh.
Αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου υπενθύμισε την πρόβλεψη που είχε κάνει προ διμήνου (και που επαληθεύτηκε…) για υποχώρηση στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh, προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο «επιστροφής» της κρίσης τιμών την άνοιξη του 2023, ιδίως εάν η γεωπολιτική ένταση παραμείνει «στο κόκκινο».
Όπως εξήγησε, «oι ισορροπίες στην αγορά αερίου είναι οριακές. Μεγάλοι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι επειδή υπάρχει οι αποθήκες είναι γεμάτες (με αποτέλεσμα πλοία έμφορτα με LNG να περιμένουν να ξεφορτώσουν) και ο χειμώνας είναι -προς το παρόν- ήπιος, δεν θα έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές έως ενδεχομένως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μετά όμως οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν και θα φτάσουμε στο Μάρτιο οπότε οι αποθήκες θα αρχίσουν να αδειάζουν και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο, με πολλούς αναλυτές να διαβλέπουν ένα νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη. Ερωτώμενος για το θέμα του πλαφόν σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο θέμα «γιατί θα πρέπει να οριστεί σε ένα επίπεδο που αφενός θα προσελκύει φορτία, αφετέρου θα οδηγήσει σε φθηνότερες τιμές φυσικού αερίου, διαφορετικά γιατί να μπει». Το προτεινόμενο επίπεδο προφανώς δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.
Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε επίσης ότι η «φορολογητέα ύλη» από τις φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατά την οικονομική χρήση του 2022 (ανάκτηση των «υπερεσόδων» από την παραγωγή και την προμήθεια) θα είναι πολύ μεγάλη. Παρόλα αυτά έκανε λόγο για «πολύ καλά» αποτελέσματα τόσο φέτος όσο και το 2023. Προανήγγειλε δε νέο εταιρικό μετασχηματισμό που θα είναι “φιλικός προς τους μετόχους και τους stakeholders αλλά και πιο εύκολος για τους εργαζομένους» και θα ανοίξει το δρόμο για τη νέα γενιά των διοικητικών στελεχών του Ομίλου.
Αποκαλυπτήρια της πλατφόρμας Smart Cities
Οι δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου έγιναν στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας (τον πρότυπο οικισμό όπου στεγάζονται οι εργαζόμενοι του Τομέα Μεταλλουργίας), όπου παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα «Smart Cities» που εφαρμόζεται σε πιλοτική βάση στον οικισμό.
Τα «Smart Cities» συνιστούν ένα νέο fπεδίο δραστηριοποίησης που δημιουργεί συνέργειες μεταξύ των τεσσάρων βασικών τομέων δραστηριότητάς του (Μεταλλουργία, ΑΠΕ, Έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ηλεκτρισμός και Φυσικό Αέριο). Η πλατφόρμα περιλαμβάνει υπηρεσίες και εφαρμογές για διαχείριση της ενέργειας (με έμφαση στην αυτοπαραγωγή πράσινης ενέργειας και την εξοικονόμηση), για «έξυπνη» διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων και για ενίσχυση ης λειτουργικότητας στον δημόσιο χώρο, βαθμιαία θα εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες και θα αποτελέσει την πρόταση της Mytilineos για τους διαγωνισμούς που προκηρύσσουν οι δήμοι για εφαρμογές «έξυπνων: πόλεων.
Με την πλατφόρμα Smart Cities κάνουμε τα Άσπρα Σπίτια εργαστήριο καινοτομίας δημιουργώντας μια ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, την καλύτερη διαχείριση των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των κατοίκων της. Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα», κατέληξε ο κ.Μυτιληναίος.
Τι είναι μια «έξυπνη» πόλη
Τι είναι όμως μία «έξυπνη» πόλη; Είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Η νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.
Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:
• Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
• Έξυπνη διαχείριση υδάτων
• Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
• Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
• Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
• Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
• Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση
Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:
• «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
• Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
• Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)