Skip to main content

Neuropublic και Μεσόγειος διεκδικούν την ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα

Αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί είναι η δημιουργία τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα.

Οι εταιρείες Neuropublic και Μεσόγειος κατέθεσαν προχθές Δευτέρα προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα», προϋπολογισμού 54,979 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Neuropublic είναι εταιρεία Πληροφορικής και Τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2003 στον Πειραιά και εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων σε Web και Cloud περιβάλλον. Έχει δημιουργήσει υποδομή μεγάλης κλίμακας Διαδικτύου των Πραγμάτων στην Ελλάδα, με χιλιάδες ασύρματους αισθητήρες δικής της σχεδίασης και κατασκευής εγκατεστημένους στην αγροτική γη.

Η Μεσόγειος, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στα έργα προστασίας του περιβάλλοντος (κατασκευή μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, διυλιστήρια νερού, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων κ.λ.π.) τον περασμένο Απρίλιο εξαγόρασε το 50% της UW Tech Hellas ΑΕ από την οποία συμπληρώνει την τεχνογνωσία της για το εν λόγω έργο.

Η UW Tech Hellas δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών για την ενεργειακή μετάβαση και την κυκλική οικονομία παρέχοντας end to end smart συστήματα διαχείρισης φυσικών πόρων (soft ware, hardware, telecoms) και προκατασκευασμένες μονάδες (plug & play) ανακύκλωσης και επεξεργασίας αποβλήτων και νερού.

Αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί είναι η δημιουργία τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα.

Η πλατφόρμα αυτή θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.

Τα δομικά στοιχεία της πλατφόρμας, θα συνδέουν τους παραγωγούς, τις οργανώσεις, τα ερευνητικά ιδρύματα, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους εμπλεκόμενους με τη γη και την παραγωγική διαδικασία. Η σύνδεση αυτή θα στηρίζεται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στα ανοικτά ψηφιακά δεδομένα και στην γνώση.

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού η σφαιρική προσέγγιση, σε ό,τι αφορά τη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων θα αποτελεί στοιχείο καινοτομίας και πλέον στην πράξη θα μπορεί κάποιος να δει και να κατανοήσει πως συνδυαστικά οι νέες τεχνολογίες όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) και η διαστημική παρακολούθηση της γης (EO) μπορούν να υποστηρίξουν την συμβουλευτική που στηρίζεται στα δεδομένα και τη γνώση.

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται, δεν θα περιγράφουν αποσπασματικά συγκεκριμένες παραμέτρους της καλλιέργειας αλλά θα μπορούν να δώσουν πληροφορία για όλους τους παράγοντες που την επηρεάζουν δηλαδή για το έδαφος, το φυτό, την ατμόσφαιρα, το νερό, την αγροτική εκμετάλλευση.