«Οι κεντρικές τράπεζες, αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις να μη περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς γιατί φοβούνται ότι θα γίνει διαρθρωτικός. Αυτή, κατά τη γνώμη μου, είναι μια λάθος αντίληψη. Δεν γίνεται να μην περάσει στους μισθούς. Οι μισθοί πρέπει να ανεβούν, να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα, διότι το να φτιάξουμε μια οικονομία στην οποία οι αριθμοί μας όλοι θα ευημερούν και ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου δε θα μπορεί να ζήσει, δε νομίζω ότι είναι μια καλή πολιτική» ανέφερε χθες ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, CEO, Bespoke SGA Holdings μιλώντας στο φόρουμ Fortune Greece CEO Initiative 2022.
Ερωτηθείς κατά πόσο το εγχώριο επιχειρηματικό οικοσύστημα μπορεί να αντέξει μια τέτοια «γενναία» παρέμβαση αύξησης μισθών, ο ίδιος επισήμανε ότι « Ναι νομίζω ότι μπορεί για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί επί δεκαετίες οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούσαμε σε ένα οικονομικό περιβάλλον που στο εξωτερικό δεν υπήρχε πληθωρισμός και εμείς είχαμε.
Σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση γιατί τώρα ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιος. Άρα δε χάνουμε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές μας. Και δεύτερον, γιατί οι εργαζόμενοι στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις είναι και καταναλωτές μας. Εάν οι εργαζόμενοι δεν έχουν λεφτά να ψωνίσουν, σε ποιους θα πουλήσουμε; Άρα όχι μόνο μπορούμε, αλλά είναι και ανάγκη».
Εξάλλου αναφερόμενος στη πρόκληση του υψηλού πληθωρισμού στην αγορά ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι «Δε ξέρω γιατί έχουμε τρομάξει τόσο πολύ. Έχουμε ζήσει και εποχές με πληθωρισμό 20-25-30%. Και αυτό είναι ένα οικονομικό φαινόμενο στο οποίο οι επιχειρήσεις δεν πεθαίνουν αρκεί να προσαρμοστούν».
«Δεν είμαστε πια spacial case»
Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι η χώρα μας «είναι σε καλή κατάσταση», καθώς «το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται με ένα χρέος ρυθμισμένο σε βάθος χρόνου με σταθερά επιτόκια, γεγονός που επιτρέπει μη χρειαστεί να πληρωθούν διαφορές επιτοκίων που δημιουργούνται σε όλο το κόσμο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι σε εξίσου καλή κατάσταση, διότι προέρχονται από μια περίοδο στην οποία ξεκαθάρισε αρκετά η αγορά, μετά τη δεκαετία της κρίσης, και πολλές επιχειρήσεις «ζόμπι» έχουν φύγει από την αγορά.
Οι υπόλοιπες που άντεξαν προφανώς είχαν δυνατότητες και άντεξαν και πολλές ετοιμάστηκαν και δουλεύουν πια διεθνώς ανταγωνιστικά. Εάν πάμε στον Έλληνα καταναλωτή, χωρίς να αμφισβητώ ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας πράγματι βρίσκεται σε οικονομική ένδεια, η μεσαία τάξη τα τελευταία χρόνια έχει αναπνεύσει, οι καταθέσεις των ιδιωτών βρίσκονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα σε ύψη 12ετίας.
Παράλληλα, η πολιτική των τελευταίων ετών ξαναέβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, πάψαμε να είμαστε «special case» χώρα είμαστε μια κανονική χώρα.
Σύντομα, εκτιμώ ότι θα πάρουμε και την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα. Το τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις, με το 2022 και το 2023, όπως φαίνεται, να είναι χρονιές που η διάθεση για επενδύσεις θα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα».