Skip to main content

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει την ανάπτυξη ελληνικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή υγεία

Την ανάπτυξη ελληνικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή υγεία υποστηρίζει ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι η καλλιέργεια δεξιοτήτων και η βελτίωση της κατανόησης της αγοράς ενισχύει τη διεθνή ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών που προσφέρουν λύσεις ψηφιακής υγείας. 

Στο «2ο Healthcare & Life Sciences Meetup» που διοργανώθηκε από την Ομάδα Εργασίας, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι τάσεις στη διεθνή αγορά, με στόχο την ενημέρωση για τα καίρια ζητήματα που αφορούν στην επιχειρηματική ανάπτυξη και τον σχεδιασμό επιτυχημένων προϊόντων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το «2ο Healthcare & Life Sciences Meetup» διοργανώθηκε από την Ομάδα Εργασίας του ΣΕΒ για την ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών, στα Γραφεία του ΣΕΒ, την Τρίτη, 11/10/2022. Στη συνάντηση, συμμετείχαν 44 εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου ψηφιακής υγείας. Παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι τάσεις στη διεθνή αγορά, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε δόθηκε έμφαση στο καθεστώς των αποζημιώσεων από εθνικά συστήματα υγείας, στο νομικό πλαίσιο των κλινικών δοκιμών και στη διασφάλιση χρηματοδότησης. 

Ειδικότερα, η κα. Χαριέττα Ελευθεροχωρίνου, Innovation Ventures & Strategic Partnerships, IQVIA  παρουσίασε τις μεγα-τάσεις στο χώρο, τις ιδιαιτερότητες της διεθνούς αγοράς αλλά και τα εδραιωμένα επιχειρηματικά μοντέλα. Ο τομέας της ψηφιακής υγείας αναπτύσσεται με 40% αύξηση κάθε χρόνο, ενώ η παγκόσμια αγορά στις σχετικές εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας έχει φτάσει σε κορεσμό. Το 83% των διαθέσιμων εφαρμογών  έχει λιγότερους από 5000 χρήστες, ενώ μόλις 100 εφαρμογές από τις 350.000 που υπάρχουν παγκοσμίως έχουν πάνω 10 εκατομμύρια χρήστες. 

Η κα Ζωή Στεφανίδου, Head of International Market Access, ELPEN παρουσίασε τις κύριες παραμέτρους του σχεδιασμού της ασφαλιστικής κάλυψης (reimbursement) για υπηρεσίες υγείας σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Βέλγιο. Στάθηκε στο γεγονός ότι η επιδίωξη μίας εταιρίας πρέπει να είναι να προσδιορίσει τα συγκριτικά οφέλη της τεχνολογίας της, τόσο για το σύστημα υγείας όσο και για τους ασθενείς ώστε να μπορεί να αποδείξει, αν και κατά πόσο, ωφελεί την πορεία του ασθενούς ή/και ωφελεί και με ποιον τρόπο το εθνικό σύστημα υγείας. Επίσης, υπογράμμισε ότι καθώς τα εθνικά συστήματα υγείας δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια, η πιστοποίηση εφαρμογών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (CE mark) είναι η απόλυτη προϋπόθεση. 

Η κα Ιόλη Χατζηαντωνίου, in-house Lawyer, Rafarm, συζήτησε της νομικές υποχρεώσεις που αποτελούν προϋπόθεση για ασφαλείς κλινικές δοκιμές στο χώρο της ψηφιακής υγείας. 

Ο κ. Λάμπρος Κούρτης, Co-founder and CSO, Chronicles Health, έδωσε έμφαση στα κριτήρια με τα οποία οι επιχειρηματίες πρέπει να σχεδιάζουν τη στρατηγική για τη χρηματοδότηση τους. Αν το προϊόν απαιτεί έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων προκειμένου να κυκλοφορήσει στην αγορά, τότε απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις και το ενδιαφέρον είναι στις κλινικές δοκιμές. Αν δεν απαιτείται έγκριση τότε χρειάζονται μικρές επενδύσεις και οι επενδυτές εστιάζουν κυρίως στο αν υπάρχουν χρήστες για την εφαρμογή. Σύμφωνα με τον κ. Κούρτη, η παγκόσμια τάση είναι οι επενδυτές να προστατεύουν τις επενδύσεις τους (με follow-up funding rounds) και όχι να αναζητούν νέες. 

Καλωσορίζοντας τους ερευνητές, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων στον ΣΕΒ ο κ. Κώστας Τρούλος, Senior Advisor του Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ επεσήμανε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των εταιρειών, και σχεδιάζουμε δράσεις παραγωγικές και χρήσιμες που αναβαθμίζουν τις δεξιότητες και την κατανόηση της αγοράς, καθώς είναι προτιμότερο να μαθαίνεις από τις εμπειρίες των άλλων από το να προσπαθείς μόνος σου ιδιαιτέρως όταν έχεις ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να σε συμβουλέψουν». 

Η κα. Μάγκυ Αθανασιάδη, Δ/ντρια του Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ  υπογράμμισε ότι: «ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η εδραίωση μίας κοινότητας ψηφιακής υγείας όπου επιχειρηματίες, στελέχη, ερευνητές, επενδυτές και άλλα μέλη του οικοσυστήματος θα συνεργάζονται, θα ανταλλάσσουν απόψεις, θα συνδημιουργούν προϊόντα, προστιθέμενη αξία και πλούτο για την οικονομία και την κοινωνία».

Το επόμενο Healthcare & Life Sciences meetup είναι προγραμματισμένο για τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Περισσότερα εδώ