Αποφασισμένη να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου της για την εξυγίανση της Μαλαματίνας δηλώνει η Διοίκηση της εταιρείας, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις μερίδας συνδικαλιστών. Η ιστορική οινοποιία, η οποία δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα εδώ και 127 χρόνια, παρουσίαζε τα τελευταία σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, φθάνοντας, μάλιστα, ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Η εξαγορά από τον Όμιλο Mantis, δημιούργησε νέες προοπτικές για την επιβίωση και το μέλλον της επιχείρησης, ανοίγοντας το δρόμο της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού της.
Το σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της Μαλαματίνας
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, η νέα διοίκηση ανέλαβε να καλύψει υποχρεώσεις ύψους 13 εκατ. ευρώ και δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 12 εκατ. Ευρώ, σε πάγια και μηχανολογικό εξοπλισμό. Πέρα από τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας και τη διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, το σχέδιο των νέων ιδιοκτητών προβλέπει επίσης τη βελτιστοποίηση του λειτουργικού μοντέλου της εταιρείας και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών της δαπανών, ώστε να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα της αγοράς.
Η εφαρμογή του πλάνου ξεκίνησε εντατικά, καθώς – όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας – μέσα σε λίγους μήνες έχουν ήδη προχωρήσει επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην αγορά, πέρα από τη γνωστή ρετσίνα, κυκλοφορούν δύο νέες ετικέτες κρασιών, με την σφραγίδα της Μαλαματίνας.
Οι αντιδράσεις μερίδας συνδικαλιστών
Η προσπάθεια, ωστόσο, έχει συναντήσει μέχρι στιγμής εμπόδια, εξαιτίας των κινητοποιήσεων μιας ομάδας συνδικαλιστών, που αντιδρούν στην εφαρμογή των οργανωτικών αλλαγών και ειδικότερα στην κατάργηση του ζημιογόνου τμήματος Οδηγών και Διάθεσης.
Τα μέλη του Σωματείου – που είναι μεταξύ των εργαζομένων στο υπό κατάργηση τμήμα – κάνουν, συγκεκριμένα, λόγο για παράνομες απολύσεις, ενώ υποστηρίζουν ότι το σχέδιο εξυγίανσης προέβλεπε υποχρεωτικά την ονομαστική διατήρηση των υφιστάμενων εργαζομένων στο νέο σχήμα.
Τι απαντά η εταιρεία
Από την πλευρά της, η Διοίκηση της Μαλαματίνας απαντά ότι η δέσμευση που ανέλαβε ήταν να μεταφέρει όλες τις συμβάσεις των εργαζομένων που το επιθυμούσαν στη νέα εταιρεία, διατηρώντας όλα τα δικαιώματά τους, όπως είχαν διαμορφωθεί – μισθός, χρόνια προϋπηρεσίας, οικειοθελείς παροχές κ.λπ. Όπως, όμως, τονίζει χαρακτηριστικά ηγετικό στέλεχος της επιχείρησης: «Καμία εταιρεία δεν μπορεί να δεσμευθεί για μονιμότητα εργαζομένων, ούτε για επ’ άπειρον διατήρηση του ίδιου μοντέλου λειτουργίας. Αν θέλουμε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η Μαλαματίνα, έχουμε υποχρέωση να υλοποιήσουμε το σχέδιο εξυγίανσης, να εφαρμόσουμε οργανωτικές αλλαγές, να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία της και να εξαλείψουμε τους παράγοντες που την οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.»
Όπως διαβεβαιώνει το ίδιο στέλεχος, η διοίκηση της εταιρείας είχε έγκαιρα παρουσιάσει στο Σωματείο τη ζημιογόνο λειτουργία του τμήματος διάθεσης, επισημαίνοντας τη σοβαρή οικονομική επίπτωση που προκαλούσε στην εταιρεία και ζητώντας εναλλακτικές προτάσεις, που – σύμφωνα με τη Διοίκηση – δεν κατατέθηκαν ποτέ. Όταν αποφασίστηκε, τελικά, η κατάργηση του συγκεκριμένου τμήματος, προτάθηκε σε όσους εργάζονταν στο συγκεκριμένο τμήμα – μεταξύ των οποίων είναι και συγκεκριμένοι συνδικαλιστές του Σωματείου – είτε να μετακινηθούν σε άλλες παραγωγικές θέσεις, είτε να συμμετάσχουν σε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ωστόσο, μόλις ένας από τους εργαζόμενους δέχθηκε να μεταφερθεί σε άλλο τμήμα.
Όσον αφορά την κατηγορία για εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών, η απάντηση της εταιρείας είναι ότι κατάργηση του τμήματος διάθεσης και η λήξη της συνεργασίας με τους εργαζομένους σε αυτό έγιναν καθαρά με τεχνο-οικονομικά κριτήρια.
Η συνέχεια για τη Μαλαματίνα: ψηφιοποίηση, εξωστρέφεια, νέες θέσεις εργασίας
Σήμερα, το εργοστάσιο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης λειτουργεί κανονικά και όλα δείχνουν η διένεξη μεταξύ συνδικαλιστών και διοίκησης θα μεταφερθεί στα δικαστήρια. Από την πλευρά της, η νέα ιδιοκτησία συνεχίζει τις επενδύσεις και τις οργανωτικές αλλαγές, εστιάζοντας κυρίως στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην προϊοντική ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια της εταιρείας. Σύμφωνα με τα στελέχη της διοίκησης, προχωρούν ήδη σημαντικές επενδύσεις για την εγκατάσταση νέων λογισμικών συστημάτων και την πλήρη αυτοματοποίηση των γραμμών εμφιάλωσης, καθώς και για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των οινοποιείων, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των κρασιών και να υποστηρίζεται ο σχεδιασμός νέων κωδικών.
Μέσω της υλοποίησης του σχεδιασμού της, η Διοίκηση της Μαλαματίνας επιδιώκει τον υπερδιπλασιασμό των καθαρών πωλήσεων της οινοποιίας στην επόμενη πενταετία και στην αύξηση των εξαγωγών της, ώστε να φθάσουν στο 25% του τζίρου της. Στόχος, σύμφωνα με τα στελέχη της, είναι επίσης ο διπλασιασμός των θέσεων εργασίας σε βάθος πενταετίας, με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού σε ειδικότητες όπως το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις, η διασφάλιση ποιότητας κ.ά.