Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Η δέσμευση των μετόχων και της διοίκησης της Nova- Wind, την περασμένη Πέμπτη, για επενδύσεις ύψους 2 δις. ευρώ διαμορφώνουν το ύψος των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί στην αγορά των τηλεπικοινωνιών στα 7 δις. ευρώ.
Στο επίκεντρο των επενδύσεων αυτών είναι τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber Τo Τhe Home – FTTH). Τα 7 δις. ευρώ περιλαμβάνουν επίσης τις υποδομές 5G, επενδύσεις σε τηλεοπτικό περιεχόμενο κ.α.
Αν και δεν καταγράφεται επακριβώς το τμήμα τους που αφορά το FTTH ο αριθμός των συνδέσεων που προκύπτει, εφόσον οι επενδύσεις αυτές υλοποιηθούν, παραπέμπει σε μια αγορά που για πρώτη φορά θα λειτουργούν περισσότερα του ενός δίκτυα σε αρκετές περιοχές, προφανώς τις περισσότερο εμπορικές.
Η κάλυψη της χώρας με δίκτυα οπτικών ινών που θα φθάνουν μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις είναι μονόδρομος, προκειμένου η χώρα να μην χάσει και αυτό το τρένο της τεχνολογίας.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής (European Digital Decade 2023) στόχος είναι η κάλυψη του 100% της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνδέσεις 1Gbps έως το 2030.
Η Ελλάδα σύμφωνα με δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2022 (με βάση στοιχεία – δεδομένα 2021) στη συνδεσιμότητα (Connectivity) κατατάσσεται 22η (μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ).
Ειδικότερα, στα σταθερά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (Fixed Very High Capacity Network – VHCN) η κάλυψη βρίσκεται στο 20% ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (70%).
Επίσης πολύ χαμηλή παραμένει η διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων, τουλάχιστον 100 Mbps (9% έναντι 3% το 2020 με μέσο όρο στην ΕΕ 41%), ενώ η ίνα στις εγκαταστάσεις (Fibre to the Premises – FTTP) είναι στο 20% (0% στις αγροτικές περιοχές) με μέσο ευρωπαϊκό όρο 50%.
Βάσει των στοιχείων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οι γραμμές πρόσβασης σταθερής τηλεφωνίας (οι τηλεφωνικές συνδέσεις δηλαδή που δυνητικά χρειάζεται να αναβαθμιστούν για να παρέχουν υψηλές ταχύτητες) το 2020 ήταν 4.859.182.
Ο ΟΤΕ υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 3 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκησή του έως το τέλος της χρονιάς, πρόσβαση σε 1Gbps θα έχουν περίπου 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 θα φτάσουν τα 3 εκατ.
Στο τέλος Ιουνίου ο ΟΤΕ είχε εγκαταστήσει 674 χιλιάδες γραμμές FTTH, ενώ οι συνδρομητές του που είχαν συνδεθεί με τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες ταχύτητες, 100 και 200Mbps, ήταν περίπου 92 χιλ.
Συνολικά στη χώρα σήμερα οι συνδρομητές όλων των παρόχων με υπηρεσία FTTH δεν ξεπερνούν τις 150 χιλ.
Στη σημερινή συγκυρία και με βάση τα παραπάνω στοιχεία στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών επισημαίνουν το θέμα της ζήτησης συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων, η οποία μόνον ικανοποιητική δεν θεωρείται. Σχεδόν το σύνολο των συνδέσεων FTTΗ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έχουν υλοποιηθεί με την επιδότηση της σχετικής δράσης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης).
Η αγορά επισημαίνει όμως παράλληλα πως κάθε αναβάθμιση στις ταχύτητες σύνδεσης στο Internetέγινε σταδιακά και αφού οι αναβαθμισμένες υποδομές έφθασαν να καλύπτουν μεγάλο τμήμα της χώρας.
Η Nova – Wind δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος των 2 δις. ευρώ στην πενταετία θα αναπτύξει περί τις 1,6 εκατ. συνδέσεις FTTH. Η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με όσα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της με την αρωγή του μετόχου της, ενώ θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων δανειοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Nova παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, την διευθύνουσα σύμβουλο της United Group, Victoriya Boklag, αλλά και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Nova και πρόεδρο της BC Partners (επενδυτικό κεφάλαιο – βασικός μέτοχος της United η οποία έχει εξαγοράσει της Nova – Wind ) στην Ευρώπη, Νίκο Σταθόπουλο.
Χωρίς αμφιβολία η παρουσία της κας Boklag και του κ. Σταθόπουλου (ο οποίος δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις επενδύσεις) στη συνέντευξη Τύπου σηματοδοτεί ότι η Nova έχει περάσει σε μια νέα εποχή.
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει σειρά από ζητήματα. Η εγκατάσταση οπτικών ινών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμα και οι ίδιοι οι δήμοι που επωφελούνται όταν οι υποδομές τους αναβαθμίζονται δημιουργούν στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προσκόμματα με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος.
Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ενέργειας (στο ενσύρματο δίκτυό της) 680 εκατ. ευρώ.
Στην παρουσίαση των 6μηναίων αποτελεσμάτων της (που αναρτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου) η ΔΕΗ αναφέρει ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Το πιλοτικό της πρόγραμμα (15 χιλ. συνδέσεις) θα ολοκληρωθούν τέλος 2022. Στη συνέχεια θα κατασκευάσει 440 χιλ. σε 13 δήμους μέχρι το τέλος του 2023 για να φθάσει τα 3 εκατ. το 2026.
Η Vodafone έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο 600 εκατ. για την επέκταση του 5G και των δικτύων οπτικών ινών με στόχο 800.000 συνδέσεις FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην καμπίνα – καφάο).
Από την πλευρά του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρεί να καλύψει τις περιοχές που δεν έχουν μεγάλη εμπορική σημασία για τους παρόχους με το ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού ύψους 700 εκατ. χωρίς ΦΠΑ (884 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από ΕΕ 249 εκατ. ευρώ).
Ανάδοχοι είναι ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms. Η υπογραφή των συμβάσεων έχει καθυστερήσει σημαντικά ωστόσο ανάδοχοι και αρμόδιο υπουργείο λέγουν πως η δράση θα υλοποιηθεί. Το νέο χρονοδιάγραμμα είναι το UFBB να συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.