Skip to main content

Ομολογιακό δάνειο εκδίδει η Aegean

Από την έντυπη έκδοση 

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ποσού από 150 εκατ. έως 200 εκατ. ευρώ, προχωρεί έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η Aegean Airlines. 

Η διάθεση των ομολογιών, σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης, θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς, υπό την αίρεση της λήψης των σχετικών εγκρίσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και θα υποβληθεί αίτηση για την εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η υλοποίηση της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς. Τέλος, αναφέρει ότι θα ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό με νεότερες ανακοινώσεις για τη δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου και τη διενέργεια της δημόσιας προσφοράς των ομολογιών.

Αναβάθμιση στόλου
Υπενθυμίζεται ότι η Aegean, όπως έχει ανακοινώσει, προχωρά στην απόκτηση έως 42 νέων αεροσκαφών Α320 neo από την Airbus, με συνολική αξία τιμοκαταλόγου ύψους 5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, η οποία δημιουργεί νέες και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία.

Μετά την υπογραφή, το περασμένο καλοκαίρι, της σχετικής συμφωνίας με την Airbus, ο αεροπορικός όμιλος προχώρησε το φθινόπωρο στην υπογραφή προσυμφώνου με την αμερικανική εταιρεία Pratt & Whitney, που θα προμηθεύσει τους κινητήρες GTF για τα αεροπλάνα της αεροπορικής.

Οι κινητήρες Pratt & Whitney GTF θα χρησιμοποιηθούν τόσο στα 42 νέας γενιάς αεροσκάφη Α320neo, που θα παραληφθούν από το 2020 έως το 2025, όπως και σε έως 20 επιπλέον αεροσκάφη που προγραμματίζει η αεροπορική να μισθώσει από εκμισθωτές (lessors) αεροσκαφών.

Η Pratt & Whitney έχει ήδη εξοπλίσει τον στόλο των 49 αεροσκαφών της οικογένειας Α320 που έχει σήμερα η Aegean με κινητήρες V2500, ενώ, επιπλέον, τα 12 αεροσκάφη της Olympic Air είναι εξοπλισμένα με κινητήρες Turboprop της οικογένειας PW100. Εκτιμάται ότι τα προς εκμίσθωση αεροπλάνα θα παραληφθούν από την επόμενη χρονιά.

Χωρητικότητα δικτύου
Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το 2019 προγραμματίζει αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο εξωτερικού κατά 700 χιλιάδες θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας συνολικά τα 10,3 εκατ. θέσεις εξωτερικού και 17,7 εκατ. συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας και το δίκτυο εσωτερικού. Η αύξηση αφορά όλο το έτος, αλλά είναι εντονότερη, σε ποσοστιαία μεταβολή, στους χειμερινούς μήνες αλλά και στην αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου (ήτοι Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο). Οι νέοι προορισμοί που προστίθενται για το 2019 αφορούν νέα δρομολόγια από Αθήνα προς Μαρακές, Καζαμπλάνκα, Ίμπιζα, Βαλένθια, Σαράγεβο, Τύνιδα και Σκόπια, ενώ προστίθεται και νέο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αννόβερο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επίσημη υπογραφή του προσυμφώνου της Aegean με την Pratt & Whitney πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. «Πρόκειται για μία στρατηγική συνεργασία μεταξύ δύο εταιρειών-leaders στον κλάδο τους, που ενισχύει τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρέσβης των ΗΠΑ, πλέκοντας το εγκώμιο του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα. Η συμφωνία, είχε υπογραμμίσει, είναι κάτι που σηματοδοτεί την όλο και στενότερη συνεργασία της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς για να επιτυγχάνουμε καινοτόμες λύσεις, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στην Ουάσιγκτον κατά το εναρκτήριο λάκτισμα του πρώτου στρατηγικού διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος.