Skip to main content

ΕΛΠΕ: Ενίσχυση του πράσινου χαρτοφυλακίου – Στόχος λειτουργικά κέρδη 50 εκατ. από ΑΠΕ το 2023

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Θετικό ήταν το πρόσημο των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου για τον Όμιλο των ΕΛΠΕ, παρά την επιδείνωση της κατάστασης στην ευρύτερη ενεργειακή αγορά (λόγω της αλματώδους αύξησης των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου). Και τούτο διότι η ενίσχυση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα στην εγχώρια αγορά αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στο λειτουργικό κόστος του Ομίλου.

Ως εκ τούτου, τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 99 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 54% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ. Τα δημοσιευμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 501 εκατ., από 258 εκατ. πέρυσι, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών του αργού που αυξάνει την αξία των αποθεμάτων. Σημειώνεται ακόμη ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων επιτεύχθηκε παρά την υλοποίηση του προγράμματος συντήρησης στο διυλιστήριο Ελευσίνας, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του β’ τριμήνου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τη δημοσιοποίησή τους, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης έκανε λόγο για ένα «καλό τρίμηνο, με αύξηση των πωλήσεων και ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων μας».

Ειδική μνεία έκανε στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ των ΕΛΠΕ, του οποίου η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 285 MW μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης τον Απρίλιο, το οποίο θα αρχίσει να συνεισφέρει ουσιωδώς στην κερδοφορία του Ομίλου από το τρέχον τρίμηνο. Ο κ. Σιάμισιης προέβλεψε ότι η συνεισφορά του «πράσινου» βραχίονα των ΕΛΠΕ στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2023 (από 3 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου), καθώς η αύξηση της κερδοφορίας θα συμβαδίζει με την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος του χαρτοφυλακίου, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 400 MW τον επόμενο χρόνο και στα 600 MW το 2024.

Επιπτώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το ρωσικό αργό αφορούσε ποσοστό 10%-15% των εισαγωγών. Όπως σημείωσε ο κ. Σιάμισιης, η ρωσο-ουκρανική κρίση «οδήγησε σε αλλαγή πολλών δεδομένων, ειδικά για την περιοχή μας, καθώς το αργό και προϊόντα αργού από τη Ρωσία αποτελούν μια σημαντική πηγή εφοδιασμού. Ως ΕΛΠΕ προχωρήσαμε άμεσα στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία μας και ο εφοδιασμός της αγοράς, αξιοποιώντας την ευελιξία των διυλιστηρίων μας, αλλά και τnν καλή συνεργασία με άλλες χώρες- παραγωγούς.

Η συνεισφορά των Elpedison – ΔΕΠΑ

Σημαντική ήταν η συνεισφορά στην κερδοφορία των ΕΛΠΕ του 50% της Elpedison, καθώς τα EBITDΑ της εταιρείας αυξήθηκαν στα 46 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους (έναντι 23 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν), ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 688 εκατ. ευρώ, από 221 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021. Περιορισμένη εμφανίζεται η συνεισφορά του Ομίλου της ΔΕΠΑ στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου (5 εκατ. ευρώ), κάτι το οποίο οφείλεται εν πολλοίς στο ότι τα μεγέθη της ΔΕΠΑ Υποδομών δεν ενοποιούνται πλέον στα μεγέθη των ΕΛΠΕ από το τέλος του 2021. Αναφερόμενος στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι οι επιδόσεις της εμφανίζουν υψηλή μεταβλητότητα, που συνδέεται εν πολλοίς με τις μεταβολές των τιμών των φορτίων LNG που προμηθεύεται, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη μη πρόσβαση των ΕΛΠΕ σε «σημαντικές εμπορικές πληροφορίες», στο μέτρο που τα ΕΛΠΕ δεν εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ Εμπορίας επειδή συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή της, που ως γνωστόν έχει μπει στον «πάγο».