Της Τέτης Ηγουμενίδη,
[email protected]
Επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ «τρέχει» με βραχύ χρονικό ορίζοντα η Premia ΑΕΕΑΠ, με στόχο να έχει σε δύο χρόνια χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 0,5 δισ. και μακροπρόθεσμα να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, με θέμα τη μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Μαρκάζος, το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της Premia 3 φοιτητικές εστίες σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και έχει συναφθεί συμφωνία για την απόκτηση του συνόλου της περιουσίας της Μπουτάρης (εκκρεμεί η δικαστική επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας).
Όπως σημείωσε ο κ. Μαρκάζος, η μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ συνεπάγεται φορολογικά οφέλη με θετική επίπτωση στην καθαρή θέση και την κερδοφορία. Εκτίμησε ότι το όφελος θα είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, ωστόσο το ακριβές ύψος του θα εξαρτηθεί από τα ακίνητα που θα αποκτηθούν.
Ο επικεφαλής της Permia τόνισε ότι η φιλοσοφία και το μοντέλο της ΑΕΕΑΠ ταιριάζουν στην Premia. «Ο θεσμός μας ταιριάζει γιατί δεν είμαστε developers», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι το free float είναι ήδη αυξημένο σε σχέση με άλλες ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ (21%) και στόχος είναι να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ ο βασικός μέτοχος έχει το 41% του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να είναι μισθωτής των ακινήτων της εταιρείας.
Πρόσθεσε ότι η Premia θα σεβαστεί τον θεσμό των ΑΕΕΑΠ οι οποίες έχουν ευνοϊκότερο καθεστώς όσον αφορά τη φορολογία προκειμένου να μπορούν θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες να επενδύουν εναλλακτικά στο real estate και «δεν δημιουργήθηκαν για να παρκάρουν οι πλούσιοι τα ακίνητά τους».
Ο θεσμός, όπως επίσης είπε, χρήζει βελτιώσεων, για αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση με άλλες ΑΕΕΑΠ με τη συνδρομή της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι τροποποιήσεις που θεωρεί αναγκαίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του περιορισμού των επενδύσεων σε οικιστικά, την ευχέρεια επένδυσης σε ενεργειακά έργα και άλλα θεσμικά ζητήματα, όπως π.χ. ότι οι ΑΕΕΑΠ ενώ επιβαρύνονται με φόρο επί της εμπορικής αξίας των ακινήτων, βάσει αποτιμήσεων, φορολογούνται δεύτερη φορά με τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο μάλιστα δεν μπορούν να εκπέσουν ως έξοδο όπως οι ΑΕ.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2021 η αξία του χαρτοφυλακίου της Premia ήταν στα 200 εκατ. ευρώ. Τα διαθέσιμά της είναι 90 εκατ. ευρώ, καθώς στις αρχές του 2022 εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μαρκάζο, η αγορά των ακινήτων επηρεάζεται από την άνοδο του κόστους στα υλικά και την ενέργεια. Επιδίωξη της διοίκησης της Premia είναι να μην «φρενάρει» το επενδυτικό της πλάνο και αυτό είναι εφικτό λόγω των διαθεσίμων της.