Skip to main content

Εισηγμένες: Έσπασαν τα κοντέρ το 2021 – Ποιες οι προκλήσεις φέτος

Από την έντυπη έκδοση 

Του Ανέστη Ντόκα 
[email protected]

Έσπασαν τα κοντέρ της κερδοφορίας των εισηγμένων το 2021, που αποδείχθηκε μια εξαιρετική χρονιά παρά την πανδημία του Covid-19, με την πλειονότητα των εταιρειών να εμφανίζει ρεκόρ καθαρών κερδών και επιδόσεις που συναντήσαμε πριν από το 2019.

Οι 133 εισηγμένες (σε σύνολο 145 ποσοστό 92%) που δημοσίευσαν ετήσιες λογιστικές εκθέσεις μέχρι και χθες το βράδυ, που έληγε η παράταση της προθεσμίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πέτυχαν ενοποιημένο κύκλο εργασιών 78,757 δισ. ευρώ έναντι ενοποιημένου κύκλου εργασιών 62,828 δισ. ευρώ το 2020 (αύξηση 25,35%).

Εξαιρετική ήταν η εικόνα της κερδοφορίας, καθώς το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,453 δισ. ευρώ, από ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους 840,319 εκατ. ευρώ το 2020.

Από τις 133 εισηγμένες οι 101 είχαν καθαρά κέρδη το 2021, έναντι 32 εισηγμένων που εμφάνισαν ζημιογόνο αποτέλεσμα. Επίσης 30 εισηγμένες από ζημιές το 2020 επέστρεψαν σε κέρδη το 2021 και αντίστροφα είχαμε 9 εισηγμένες που από κέρδη το 2020 οδηγήθηκαν σε ζημιές το 2021.

Επισημαίνεται ότι η κερδοφορία εκτός από την αύξηση των λειτουργικών περιθωρίων έχει επηρεαστεί θετικά και από τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης. Η τόσο μεγάλη αύξηση των κερδών του 2021 οφείλεται σε μια ευρεία σειρά παραγόντων, όπως π.χ. η ανάπτυξη του ΑΕΠ με 8,3%, η τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, η βελτιωμένη τουριστική κίνηση, η ικανότητα πολλών εισηγμένων εταιρειών να αναπτύσσονται, αλλά και σε έκτακτους (μη λειτουργικούς) λόγους, όπως η ανατίμηση στις εύλογες αξίες των ακινήτων, τα «κέρδη αποθεμάτων» σε διυλιστήρια και μεταλλουργικές εταιρείες.

Το γεγονός της μεγάλης βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων δεν σημαίνει πως δεν εξακολουθούν να υπάρχουν και δεκάδες εισηγμένες εταιρείες που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, η οποία συχνά περνάει και μέσα από απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις δανειακών κεφαλαίων, αλλά και προσελκύσεις στρατηγικών επενδυτών.

Οι διακριθέντες

Για άλλη μια φορά διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους τα «κλασικά χαρτιά» του Χ.Α., όπως π.χ. η Coca-Cola HBC, ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Jumbo (παρά τις συχνές δηλώσεις του προέδρου της που προϊδέαζαν για χειρότερη εικόνα), η Τιτάν, ο Καρέλιας, τα Πλαστικά Κρήτης, τα Πλαστικά Θράκης, o Όμιλος Viohalco (Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy), η Quest Holdings, ΟΛΠ, ΟΛΘ, κ.ά.

Παράλληλα, είχαμε την επιστροφή σε κερδοφόρο πορεία των διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) λόγω αυξημένης ζήτησης και των θετικών αποτελεσμάτων από αποτίμηση αποθεμάτων μετά από μία κακή διετία το 2019 και το 2020.

Οι κλάδοι ωστόσο που έκλεψαν την παράσταση ήταν αυτοί της πληροφορικής (π.χ. εκτίναξη εργασιών και ιδίως κερδών από Epsilon Net, Entersoft, Space Hellas, Profile, Byte Computer, Performance Technologies, Real Consulting), της μεταλλουργίας με τις εταιρείες να σημειώνουν εξαιρετικά υψηλά (και ενδεχομένως μη επαναλαμβανόμενα) περιθώρια κέρδους (π.χ. Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Τζιρακιάν, Αφοί Κορδέλλου) και των ακινήτων, καθώς οι εύλογες αξίες συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (π.χ. Lamda Development, Premia Properties, Prodea, BriQ Properties).

Άλλες εισηγμένες που ξεχώρισαν για την πολύ μεγάλη ποσοστιαία βελτίωση των επιδόσεών τους ήταν οι ΕΛΤΟΝ Χημικά, Π. Πετρόπουλος, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, AS Company, Medicon Hellas, Mevaco, Revoil, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ.