Η Ελληνικός Χρυσός από το 2004 λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, ασκώντας μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για τον τόπο και την κοινωνία. Η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. δολ., εκσυγχρονίζοντας και λειτουργώντας τα μεταλλεία υπό το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στην περιοχή, απασχολώντας σήμερα περισσότερους από περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.
Το τρίπτυχο στο οποίο βασίζεται το πρόγραμμα περιβαλλοντικής διαχείρισης της Ελληνικός Χρυσός είναι η Περιβαλλοντική Παρακολούθηση, η Παράλληλη Αποκατάσταση και η χρήση βέλτιστων διεθνών Πρακτικών Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, είναι ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα δημοσίως προσβάσιμα αντίστοιχα προγράμματα στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους, των υδάτων, καθώς και άλλες παραμέτρους, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε online ειδική πλατφόρμα, προσβάσιμη από όλους, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο αίσθημα λογοδοσίας της εταιρείας έναντι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου γύρω από τη δραστηριότητά της.
Στο πλαίσιο της αποκατάσταση και εξυγίανσης του φυσικού τοπίου και έχοντας ως στόχο την μελλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση των εκτάσεων εντός και γύρω από τα μεταλλεία, η εταιρεία έχει καταφέρει να απομακρύνει 3 εκ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη αυτής μεταλλευτική δραστηριότητα. Όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα, πραγματοποιούνται εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη κατάστασή της. Για το σκοπό αυτό η Ελληνικός Χρυσός έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, με πλούσια βιοποικιλότητα, όπου καλλιεργούνται 1.000.000 φυτά τοπικών και ενδημικών ειδών, τα οποία στην συνέχεια χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις.
Όσον αφορά τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που υιοθετεί, η τεχνολογία ξηρής απόθεσης αποβλήτων, μια πρακτική που διεθνώς κερδίζει συνεχώς έδαφος στη μεταλλευτική βιομηχανία, καθώς συνδέονται με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι σίγουρα αυτή που ξεχωρίζει.
Σημαντικές δράσεις για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία στο παρόν…
Προστασία του περιβάλλοντος και κοινωνική ευθύνη είναι έννοιες ταυτόσημες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο. Συμπληρωματικά, η εταιρεία εντός του 2021 υλοποίησε δράσεις ύψους €1,3 εκ. σε κοινωνικές & περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη.
Ενδεικτικά ολοκλήρωσε ακόμα ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη της μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.
Επιπλέον δώρισε ένα απορριμματοφόρο όχημα στο Δήμο Αριστοτέλη καλύπτοντας μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, ενώ φρόντισε και για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, μέσα από τη δωρεά ενός κατάλληλου οχήματος, με τη συνολική δαπάνη της εν λόγω δράσης να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.
Αξίζει αν σημειωθεί πως η εταιρεία συνεργάστηκε για ακόμα μια χρονιά με την Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, καλύπτοντας το κόστος αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχείρησαν στις δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Κοινός παρονομαστής για όλα τα παραπάνω αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας, το οποίο μέσα από ένα σύνολο προτύπων, καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.
…με όραμα για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον
Η Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζει 1,9 δισ. δολ. επιπλέον επενδύσεις στο μέλλον για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των μεταλλείων. Επιπρόσθετα, δρομολογεί τη δημιουργία 3000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Από την επιχειρηματική δραστηριότητα αναμένεται να δημιουργηθούν 2 δισ. δολ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρο εισοδήματος, κοινωνικές εισφορές και μεταλλευτικά δικαιώματα.
Παράλληλα, τα έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία υπολογίζονται σε περισσότερα από 191 εκ. ευρώ, με τη νέα επενδυτική συμφωνία να προβλέπει αυξημένα τέλη σε σχέση με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο μεταλλευτικό κλάδο, ενώ η αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3,5 δισ. δολ.
Κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης υπολογίζεται ότι 70 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης αποκλειστικά εντός του Δήμου Αριστοτέλη, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την ευημερία του τόπου.
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις υπεύθυνης μεταλλευτικής της Ελληνικός Χρυσός θα βρείτε διαθέσιμες στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20.