Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Σειρά «ραντεβού» με τις ελληνικές και ξένες εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στα οικόπεδα σε Ήπειρο, Ιόνιο και δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει κλείσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), για να τους γνωστοποιήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο το πρωθυπουργικό «σήμα» για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες για φυσικό αέριο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι επαφές με Total και Exxon Mobil, που αποτελούν το «κλειδί» των εξελίξεων για τα δύο οικόπεδα της Κρήτης, τα οποία είναι τα πιο ανώριμα μεν, τα πιο πολλά υποσχόμενα δε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση με φυσική παρουσία με εκπροσώπους μιας εκ των δύο εταιρειών και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η άλλη. «Είμαστε δεσμευμένοι να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο πρωθυπουργός», σημειώνουν πηγές, παραπέμποντας στον στόχο για ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών τον επόμενο χειμώνα. Αναφορικά με την εκκρεμότητα που σχετίζεται με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπάρχουν σκέψεις να τεθούν ρήτρες διασφάλισης των επενδυτών σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «θα “επικοινωνήσουμε” με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει. Αν κάποιος δεν μπορεί, θα βρούμε άλλους που θα θέλουν». Στο πλαίσιο αυτό, οι πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες ξένες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις έρευνες στα έξι οικόπεδα «προτεραιότητας» (Μπλοκ 10, Μπλοκ 2, Ιόνιο, Ιωάννινα και τα δύο οικόπεδα της Κρήτης), χωρίς να αποκλείεται να διεκδικήσουν νέα «οικόπεδα» πέρα από τα συγκεκριμένα, με τις σχετικές συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει στις αρχές του έτους. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, η απο χώρηση ενεργειακών εταιρειών από τη Ρωσία αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία, καθώς αναθεωρούν συνολικά τη στρατηγική τους και τα προ κρίσης δεδομένα ενδέχεται να επανεξεταστούν.