Το project «Mytilineos Smart Cities» παρουσίασε στο πλαίσιο του Forum των Δελφών, η γενική διευθύντρια Επικοινωνίας & στρατηγικής marketing της Mytilineos, Βίβιαν Μπουζάλη.
Αναλύοντας τις δυνατότητες αυτής της νέας πρωτοποριακής υπηρεσίας, μίλησε για τις ανεξάντλητες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάνοντας την αρχή από τα Άσπρα Σπίτια στη Παραλία Διστόμου, το «σπίτι» των εργαζομένων του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος του Τομέα Μεταλλουργίας.
«Για τις έξυπνες πόλεις που οραματιζόμαστε με νέα και πρωτοποριακά εργαλεία και υπηρεσίες. Για τον σύγχρονο πολίτη, για την κοινωνία του μέλλοντος, για την ενεργειακή μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο ‘πράσινη’, ανέφερε η κ. Μπουζάλη.
«Υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα που απευθύνονται στις πόλεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, έξυπνες κοινωνίες, με την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων πιο εύκολη.
Παράλληλα, για πόλεις, κοινότητες οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προφέρει η τεχνολογία», συμπλήρωσε.
«Με την εγγύηση ποιότητας της Mytilineos και για πρώτη φορά με την συνεργασία σχεδόν όλων των Τομέων Επιχειρηματικότητας: Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Τι είναι μία έξυπνη πόλη;
Όπως εξήγησε η κ. Μπουζάλη, «μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, αλλά αναβαθμίζεται τεχνολογικά. αλληλεπιδρά σε όλα τα επίπεδα, δίνει λύσεις, προσφέρει ευκαιρίες, μειώνει κόστη, σέβεται το περιβάλλον, αλλά πάνω απ’ όλα παραμένει ανθρώπινη».
«Ο στόχος», όπως είπε, «είναι να αναδείξουμε τη κοινότητα και τον άνθρωπο και τις δυνατότητες τους. Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Ξέρει τι πληρώνει, έχει επίγνωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους και επιλέγει την πιο πρόσφορη επιλογή για αυτόν, με την ελάχιστη έως μηδενική επίπτωση στο περιβάλλοντος. Με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές. Οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται και διαδρούν ουσιαστικά με τις ανάγκες των πολιτών, με ασφάλεια και αξιοπιστία».
Τι θα περιλαμβάνει μία έξυπνη πόλη;
Η κ. Μπουζάλη επεσήμανε ότι περιλαμβάνει: ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας,
- έξυπνη διαχείριση υδάτων,
- έξυπνης διαχείριση απορριμμάτων,
- υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο – δηλαδή από τα πιο απλά, όπως σημεία φόρτισης συσκευών και πρόσβαση στο Internet μέσω 5 G / wi fi, έως εγκατάσταση ηχοσυστήματος για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού.
- Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
- Αξιοποίηση δυνατοτήτων για 5G
- Κι όλα αυτά, από συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται άμεσα ζητήματα
Αυτά για την κοινότητα, αλλά τι γίνεται μέσα στο σπίτι μας;
Όπως ανέφερε:
- Εγκατάσταση και διαχείριση έξυπνων συσκευών σε οικίες όπως μετρητών, μπαταρίας, inverter, φ/β πάνελ, αλλά και
- Εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων
- Κι όλη αυτή την πληροφορία, μπορούμε να την ελέγχουμε και να τη διαχειριζόμαστε ακόμα και απομακρυσμένα, από το κινητό μας
Και όλα αυτά μέσω ευέλικτων εφαρμογών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που η Mytilineos έχει ήδη δημιουργήσει και συνεχίζει να αναπτύσσει.
Έννοιες και υπηρεσίες όπως: Blockchain, Smart Lightning, Connected public transport, Smart Parking, Public safety, Smart roads / Connected streetlights / Smart Traffic monitoring and management, Citizen/Tourist services, μπαίνουν στη ζωή μας για να την κάνουμε πιο εύκολη.
Ξεκινάμε από τα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου
Η κ. Μπουζάλη, είπε πως «Το πρώτο μας έργο θα είναι εδώ κοντά, στα Άσπρα Σπίτια. Στη πρότυπη αυτή κοινότητα του Αλουμίνιου της Ελλάδος, θα δημιουργήσουμε την πρώτη πιλοτική έξυπνη πόλη. Θυμίζω πως τα Άσπρα Σπίτια είναι ένας πρότυπος οικισμός στην Παραλία Διστόμου που κτίστηκε αποκλειστικά και μόνο για να προσφέρει ένα σπιτικό στους εργαζόμενους της Αλουμίνιον της Ελλάδας τη δεκαετία του ’60. Ήταν το όραμα του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Απόστολου Δοξιάδη και ανά τα χρόνια έχει επαινεθεί για την ιδιαίτερη ρυμοτομία του και το αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο που προσφέρει στους κατοίκους του. Σήμερα, η MYTILINEOS διατηρεί τη μοναδική φυσιογνωμία του οικισμού που παίρνει ζωή από τις γενιές των εργαζομένων στο ιστορικό εργοστάσιο του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας».
«Εφαρμόζοντας λοιπόν πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις, στοχεύουμε στην πραγματική και ουσιαστική του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού. Παράλληλα, θα εκπαιδεύσουμε τους κατοίκους στις νέες δυνατότητες και υπηρεσίες που θα παρέχονται.
Μέσω όλων αυτών των υπηρεσιών, αυξάνεται και η περιβαλλοντική και ενεργειακή ευαισθησία όλων μας. Από τον πολίτη στη κοινότητα. Φέρνουμε κοντά τους κατοίκους αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες τους. Και μάλιστα, τους δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν συνεργάτες μας στη νέα και ανανεωμένη ενεργειακή αγορά». Σημείωσε.
«Συγκεκριμένα», τόνισε, «αναπτύσσουμε μια πρώτη γκάμα εφαρμογών και υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν την διαχείριση υδάτων, την διαχείριση ενέργειας, έξυπνους πόλους που θα μπορούν να δίνουν πληροφορία μέσω wifi, καθώς και την πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι η πρώτη βάση».
«Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Mytilineos είναι ότι οι Τομείς Δραστηριότητάς της δίνουν τη δυνατότητα συνεργειών ανάπτυξης υπηρεσιών, προϊόντων ή εφαρμογών που πρώτα έχουμε αξιοποιήσει για εμάς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νέου CCGT παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ήδη σε λειτουργία στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου και δημιουργήθηκε από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και πια χτίζουμε σε όλο τον κόσμο, όπως αναλάβαμε πρόσφατα στην Αγγλία.
Αυτοί θα είναι οι πολίτες του μέλλοντος. Θα ζουν σε έξυπνες πόλεις με απεριόριστες δυνατότητες», κατέληξε η κ. Μπουζάλη.