Skip to main content

Αναμονή και ανησυχία στην κτηματαγορά

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στάση αναμονής, με την ανησυχία να κυριαρχεί, στην αγορά των ακινήτων, με τις αναλύσεις να περιγράφουν τους αντιφατικούς παράγοντες που επικρατούν.

Παρ’ όλα αυτά από τις εταιρείες συμβούλων περί τα επαγγελματικά ακίνητα μεταδίδεται πως η κατάσταση, προς το παρόν, δεν έχει επηρεάσει τις συμφωνίες που έχουν κλείσει ή την κινητικότητα και το ενδιαφέρον ειδικά για ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι οι ποιοτικοί γραφειακοί χώροι και οι αποθήκες.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν σχετικά ότι το real estate αντιδρά στις κρίσεις με χρονοκαθυστέρηση και προσθέτουν πως, αν ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του διαρκέσουν λίγο, πιθανότατα η Ελλάδα να γλιτώσει ένα τεράστιο πισωγύρισμα στην αγορά των ακινήτων.

Αν όμως η κρίση διαρκέσει σε σημείο που η διεθνής ύφεση επηρεάσει τις πιο ώριμες σε σχέση με την Ελλάδα αγορές ακινήτων, και αυτές τεθούν σε πτωτική πορεία με συνέπεια να προκύψουν επενδυτικές ευκαιρίες, τότε το εγχώριο real estate θα εισέλθει ξανά σε δύσκολη περίοδο, με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος της ανάκαμψης που έχει σημειωθεί οφείλεται στους ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Emerging Trends in Real Estate για το 2022 των PwC και Urban Land Institute (ULI) στην οποία ενσωματώνονται συνεντεύξεις και απαντήσεις σε έρευνες από αρκετές εκατοντάδες επαγγελματίες του κλάδου παγκοσμίως, «η προοπτική για το real estate δεν εξαρτάται μόνο από τις άμεσες επιπτώσεις του πολέμου στις παγκόσμιες οικονομίες, αλλά και από το πώς η σύγκρουση θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών».

Η εκτίμηση της προαναφερόμενης έκθεσης είναι ότι «οι συναλλαγές ακινήτων αναμένεται να επιβραδυνθούν, ειδικά στην Ευρώπη». Όπως σημειώνεται «για τα ακίνητα η αβεβαιότητα είναι μεγάλη. Καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά μετά την πανδημία το 2021 η ζήτηση που είχε συσσωρευτεί οδήγησε σε ρεκόρ επενδυτικών συναλλαγών. Αυτό το επίπεδο δραστηριότητας δεν φαινόταν πιθανό να επαναληφθεί και φέτος. Ακόμη και πριν από την εισβολή τα στελέχη του κλάδου είχαν μειώσει τις προσδοκίες τους».

Πάντως, όλες οι αναφορές από διεθνή κτηματομεσιτικά γραφεία είναι θετικές για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς. Μελέτη της Berkshire Hathaway HomeServices για τις κορυφαίες τάσεις στα ακίνητα το 2022 αναφέρει για την Ελλάδα ότι τρεις στους πέντε (63%) επαγγελματίες προβλέπουν πως η αγορά θα σημειώσει περαιτέρω άνθηση το επόμενο έτος και τα 4/5 (89%) εκτιμούν πως θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων, της τάξεως του 55%, προέχεται από το εξωτερικό…

Παράγοντες επιβράδυνσης

Τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση στην κτηματαγορά περιέγραψε σε πρόσφατη αναφορά της η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι παράγοντες που αλληλοεπιδρούν είναι:

Η ενδεχόμενη αναβολή υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, εξέλιξη που συμπιέζει μεσοπρόθεσμα την προσφορά κατοικιών.

Η άνοδος των τιμών των υλικών κατασκευής και του ενεργειακού κόστους και η ενδεχόμενη μετακύλιση μέρους αυτής στις τιμές των κατοικιών.

Μια παρατεταμένη πληθωριστική πίεση, μέσω της στροφής των επενδυτών από τις κινητές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προστατευτούν από τον φόβο ενός ισχυρού πληθωρισμού.

Οι τρεις ανωτέρω παράγοντες, σύμφωνα με την Alpha, «μπορεί να επιβραδύνουν, αλλά δύσκολα θα ανακόψουν την ανοδική πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ δρουν μάλλον αυξητικά επί των τιμών των ακινήτων».

Στην ίδια αναφορά εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές σε επενδύσεις στα ακίνητα ώστε να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους.