Skip to main content

Αλουμίνιο: Σταθερά ανοδικές οι επιδόσεις του κλάδου και το 2021

Στο περίπου 5,4% των συνολικών εξαγωγών της χώρας έφθασαν το 2021 οι εξαγωγές του ελληνικού κλάδου αλουμινίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής  Αρχής.

Έτσι, ο κλάδος, που είναι ιδιαίτερα γνωστός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, κατατάσσεται, ως:

  • Ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 2 δισ. 148 εκατ. €, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά περίπου 33% σε σχέση με το 2020
  • Ο 2ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, περίπου 820 εκατ.€, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2020.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίου το 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 18% και απευθύνονται κυρίως στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 82% των συνολικών πωλήσεων.

Η πρώτη μεταποίηση

Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης τo 2021 ξεπέρασαν τη στασιμότητα που είχε παρατηρηθεί το 2020 λόγω της πανδημίας και σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 18% σε σχέση με το 2020. Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος, αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές. Στην εγχώρια αγορά, η κύρια χρήση των προϊόντων έλασης είναι η συσκευασία (58%) και ακολουθούν η οικοδομή και οι κατασκευές με 33%. Στις εξαγωγές, η κύρια χρήση είναι και πάλι η συσκευασία με 56%, ενώ ένα περίπου 24% απορροφάται από τη βιομηχανία μεταφορών.

Ο κλάδος της διέλασης συνεχίζει εντυπωσιακά την ανάκαμψή του και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων το 2021 σημείωσαν και αυτές σημαντική αύξηση κατά περίπου 19% σε σχέση με το 2020. Η εγχώρια αγορά σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2020. Οι  εξαγωγές, τέλος, που απορρόφησαν το 71% των πωλήσεων αυξήθηκαν και αυτές κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2020 και κατευθύνθηκαν κυρίως (περίπου 60%) στις απαιτητικές  αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (84%), όσο και στις εξαγωγές (49%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των ελληνικών εταιρειών.

Τα χαρακτηριστικά του ελληνικού κλάδου αλουμινίου

Μέγεθος: Αποτελείται από 3.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου.

Απασχόληση: Απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 άτομα.

Καθετοποίηση: 3 – 4 στάδια μεταποίησης από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι  τα διεθνώς πιστοποιημένα τελικά προϊόντα (δικαίως  ονομάζεται το «ελληνικό βιομηχανικό προϊόν»)

Διεθνής παρουσία: Παραγωγικές μονάδες, ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες

Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου

Η Ε.Ε.Α. είναι ο κλαδικός σύνδεσμος των βιομηχανιών-βιοτεχνών αλουμινίου στη χώρα μας.

Είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει ως μέλη της εταιρείες και συνδέσμους του κλάδου, που δραστηριοποιούνται από την εξόρυξη του βωξίτη και την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου μέχρι και τη μεταποίηση του μετάλλου για την παραγωγή προϊόντων για διάφορες εφαρμογές και χρήσεις. Η Ε.Ε.Α., πέραν των άλλων δραστηριοτήτων, σκοπό έχει την προβολή και την προώθηση της χρήσης των προϊόντων αλουμινίου, τόσο στην ελληνική όσο και στην διεθνή αγορά.

Η Ε.Ε.Α. αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας των μελών της με τους ελληνικούς δημόσιους οργανισμούς, εκπροσωπεί τον κλάδο στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς και υποστηρίζει τεκμηριωμένα τις θέσεις των μελών της.

Η Ε.Ε.Α. συμμετέχει ως εταίρος στην ΕΕΑ-ΑΜΚΕ  που είναι  διαπιστευμένος  Φορέας  Πιστοποίησης από το ΕΣΥΔ σύμφωνα με το EN ISO/IEC 17065 για τα πιστοποιητικά QUALICOAT & QUALANOD.