Skip to main content

Πώς ο Σπ. Θεοδωρόπουλος εισήλθε με 45% στο μ/κ της ΙΟΝ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Είσοδο -με υποσχετική πλήρους εξαγοράςστην ΙΟΝ κάνει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας που γνωστοποιήθηκε επίσημα χθες αποκτά το 45% των μετοχών της σοκολατοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος «μελλοντικά θα δύναται να αποκτήσει και την πλειοψηφία των μετοχών». Η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης ότι «οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΙΟΝ θα συνεχίσουν να ασκούν τη διοίκηση της εταιρείας», εξέλιξη που βέβαια δυνητικά δύναται να διαφοροποιηθεί στον βαθμό που αλλάξουν οι συνιστώσες στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά την αξία της αποτίμησης της σοκολατοβιομηχανίας, «ακούγεται» ότι κινείται πάνω από το δεκαπλάσιο των ετήσιων EBITDA που εμφανίζει η εταιρεία, ωστόσο τόσο αυτό το στοιχείο όσο και το τελικό τίμημα εισόδου του κ. Θεοδωρόπουλου δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Δεδομένη ελκυστικότητα

Η ελκυστικότητα της ΙΟΝ για τους εγχώριους και μη επενδυτές θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, δεδομένης της ιστορικότητας του σήματος στην κατηγορία της σοκολάτας και της υπεραξίας των 92 ετών δραστηριότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν τόσο η Nestle όσο και η Vivartia προσπάθησαν να αποκτήσουν μετοχική παρουσία στην εταιρεία, κάτι που πέτυχε για μια δεκαετία η Kraft Jacobs Sushard, που ήλεγχε το 24,5%, το οποίο ωστόσο από το 1998 επέστρεψε στα χέρια του τότε βασικού μετόχου Ιωάννη Κωτσιόπουλου.

Οι επιδόσεις το 2020

Με βάση τα στοιχεία, το 2020 η καθαρή θέση της ΙΟΝ διαμορφώθηκε στα 77,2 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των υποχρεώσεων στα 65,6 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία ανήλθε σε 11,6 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών σε 118,9 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της σοκολατοβιομηχανίας διαμορφώνεται σε 145,6 εκατ. ευρώ. Η ΙΟΝ διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής: στην Άρτα, στο Νέο Φάληρο, στο Μαρκόπουλο Αττικής, καθώς και στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Η προσθήκη και του ισχυρού asset της ΙΟΝ στο πεδίο των δραστηριοτήτων του κ. Θεοδωρόπουλου αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της δημιουργίας ενός νέου ισχυρού ομίλου τροφίμων που φέρεται ότι αποτελεί τον κυρίαρχο στόχο του επιχειρηματία μετά την πώληση της Chipita.

Βespoke SGA

Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, στα μέσα Μαρτίου ο ίδιος προχώρησε στη σύσταση της νέας εταιρείας holding με την επωνυμία Βespoke SGA, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας διαμορφώθηκε στα 140 εκατ. ευρώ, στη σκέπη της οποίας θα βρεθούν όλες οι εταιρείες και συνεργασίες που υλοποιεί ή πρόκειται να υλοποιήσει ο επιχειρηματίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος ελέγχει πλέον απόλυτα την αλλαντοβιομηχανία Π.Γ. Νίκας, ενώ από το 2012 συμμετέχει στο εγχείρημα της υδροπονικής καλλιέργειας της wonderplant.

Το περσινό καλοκαίρι εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Μεβγάλ αποκτώντας το 21,5%, ενώ τον φετινό Φεβρουάριο εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Ελληνικοί Χυμοί μαζί με το fund EOS Capital Partners. Λίγες μέρες μετά, απέκτησε την εταιρεία «Έδεσμα» και τη συνδεδεμένη με αυτή «Αμβροσία», ενώ σε τελική ευθεία φέρεται να βρίσκεται ακόμα μια συμφωνία απόκτησης της κρητικής εταιρείας ΚΡΕΜΕΛ.