Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Ολα όσα γνωρίζαμε μέχρι προσφατα για τις τράπεζες παύουν να ισχύουν.
Τα δεδομένα είναι διαφορετικά και τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να ξεπεράσουντ ο εαυτό τους και παρά τη δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία να παρουσιάσουν κέρδη.
Κέρδη χωρίς τη χορήγηση δανείων δεν είναι εφικτά όπως επισημαίνουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες στη Ν.
Με δεδομένη την ανασφάλεια ωστόσο που υπάρχει λόγω της ρευστής πληθωριστικής συγκυρίας πως οι τράπεζες θα επιτύχουν τον στόχο τους;
Tα κόκκινα δάνεια έφυγαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Μαζί με αυτά όμως φεύγουν από τους ίδιους ισολογισμούς και τα έσοδα από τόκους.
H εντυπωσιακή μείωση των NPEs που είχε προαναγγελθεί πολλαπλώς οδήγησε το ποσοστό των κόκκινων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων στο τέλος τους 2021 για μεν την Τράπεζα Πειραιώς στο 12,6%, για την Alpha στο 14,1% , τη Eurobank στο 6,8% και στην Εθνική στο 7%.
Από 120 έως 200 εκατ. ευρώ είναι οι τόκοι που περιλαμβάνονται στους ισολογισμούς των τραπεζών και αφορούν κόκκινα δάνεια. Αυτό είναι το μέγεθος των εσόδων που αναμένεται να απωλέσει ετησίως το κάθε πιστωτικό ίδρυμα από τα κόκκινα δάνεια τα οποία “έδιωξε” μέσω των τιτλοοποιήσεων και όχι μόνον από τον ισολογισμό του.
Σε ένα μόνον τρίμηνο – το τελευταίο του 2021 η Τράπεζα Πειραιώς καταγράφει τόκους κόκκινων δανείων 59 εκατ. ευρώ έσοδα , στα 63 εκατ. ευρώ ανήλθε το αντίστοιχο ποσό για την Alpha, στα 45 εκατ. ευρώ για την Εθνική και στα 30 εκατ. ευρώ για τη Eurobank.
Οι παραπάνω αλλαγές είναι πολύ σημαντικές.
Έτσι, η ανάγκη για πιστωτική επέκταση αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο εγχείρημα που έχουν οι τράπεζες μπροστά τους στο προσεχές χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να μεταβάλουν τους ισολογισμούς τους και να προσδώσουν την απαραίτητη υγεία στην οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες πριν την κρίση κατείχαν ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο 250 δισ. ευρώ. Από αυτά κατέληξαν να έχουν ένα χαρτοφυλάκιο 100 δισ ευρώ ενήμερωνω δανείων ενώ άλλα 100 δισ. ήταν τα κόκκινα δάνεια που έδιωξαν -διώχνουν- από τους ισολογισμούς τους. Η Εθνική Τράπεζα έχει ένα χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων 25,2 δισ. ευρώ, η Eurobank ένα αντίστοιχο 24,1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank επίσης 25,2 δισ. ευρώ και η Πειραιώς 25,3 δισ. ευρώ υγειή δάνεια στο τέλος του 2021.
Η πιστωτική επέκταση δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση πολλώ δε μάλλον που η κατάσταση στην Ουκρανία αλλάζει πάλι τα δεδομένα και πιθανότατα τα επιτόκια. Η αγορά ακινήτων παγώνει εξήγησαν οι CEOs των τραπεζών – προσωρινά όμως-. Εκείνο για το οποίο εκφράζουν αισιοδοξία είναι πως το κόστος των ομολογιακών εκδόσεων θα οδηγήσει πλήθος επιχειρήσεων και πάλι στις τράπεζες.
Σε ότι αφορά τα νέα NPEs οι τραπεζικοί παράγοντες δεν φαίνεται να ανησυχούν προς το παρόν τουλάχιστον καθώς δεν διακρίνεται στους δύο πρώτους μήνες του έτους αναζοπύρωση κόκκινων δανείων από όσα δάνεια βρέθηκαν στα μορατόρια. Ωστόσο οι πάντες μέσα στις τρέχουσες εξελίξεις βρίσκονται αναγκαστικά σε επιφυλακή.
Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες θέτουν σχεδόν αυτοσκοπό τη μέιωση του κόστους.
Εγχωρίως η Alpha Bank πέτυχε τον χαμηλότερο αριθμό καταστημάτωn . Σε 280 έφθασαν τα καταστήματα της τράπεζας έναντι 414 της Πειραιώς, 338 της Εθνικής και 299 καταστήματα της Eurobank.
Την ίδια στιγμή προχωρούν οι εθελουσίες στις τράεπζες.
H μείωση του προσωπικού είναι χαρακτηριστική της προσπάθειας της μείωσης του κόστους και καταγράφει πως οι εθελουσίες στις τράπεζες στοχευμένες και μη θα συνεχιστούν. Εδώ το χαμηλότερο αριθμό προσωπικού καταγράφει η Alpha Bank και προς τα εκεί θα οδηγηθούν και οι άλλες τράπεζες. Εγχωρίως τα άτομα που απασχολεί η Alpha Bank ανέρχονται σε 5580, σε 8904 ανέρχεται ο αριθμός απασχολουμένων από την Τράπεζα Πειραιώς σε 6.660 ανέρχονται οι εργαζόμενοι στη Eurobank και σε 7368 στην Εθνική Τράπεζα.
Αποτύπωση Τέταρτο Τρίμηνο 2021
Eθνική Eurobank Alpha Πειραιώς
Τόκοι από από NPEs 45 εκ. 30 εκ. 63 εκ 59 εκ
Ενήμερα δάνεια 25,2 δισ 24,1 δισ 25,2 δισ 25,3 δισ
Προσωπικό Ελλάδας 7.368 άτομα 6.660 άτομα 5.580 άτομα 8.904 άτομα
Καταστήματα Ελλάδας 338 299 280 414