Skip to main content

ΕΛΠΕ: Συμφωνία με Aramco για αυξημένες προμήθειες αργού

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

ΣΕ ΚΑΤ’ ΑΡΧΉΝ συμφωνία για την αύξηση των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που προμηθεύονται από τη Σαουδική Αραβία για την περαιτέρω διασφάλιση του ομαλού εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με καύσιμα κατέληξαν τα Ελληνικά Πετρέλαια με την κρατική σαουδαραβική εταιρεία Aramco, στο πλαίσιο του Ελληνοσαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία αντιστοιχούσε στο 8% των προμηθειών των ΕΛΠΕ με αργό κατά το 2021 και είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής της εταιρείας μετά το Καζακστάν, το Ιράκ, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Η συμφωνία φέρεται να εντάσσεται στο «κάδρο» της αντικατάστασης ποσοτήτων ρωσικού αργού από άλλες πηγές, καθώς η Μόσχα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα στην πώληση αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών λόγω των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το ρωσικό πετρέλαιο

Τα ΕΛΠΕ είχαν αγοράσει περίπου 2,5 εκατ. τόνους ρωσικού αργού πέρυσι, ποσότητα που ισοδυναμεί με το 18% των συνολικών προμηθειών σε αργό και έχουν ανακοινώσει ότι θα μπορούσαν να το αντικαταστήσουν με αργό από τη Μέση Ανατολή αν χρειαστεί. 

Η συμφωνία με την Αramco ακολούθησε τις συναντήσεις που είχε στη Σαουδική Αραβία ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, ενώ το θέμα εξετάστηκε και κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. Σειρά ευρωπαϊκών πετρελαϊκών ομίλων αναστέλλουν τις αγορές ρωσικού αργού μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη βρετανική BP, τη γαλλική Total Energies, τις ιταλικές Eni και Saras, τις Repsol και Cepsa από την Ισπανία, την πορτογαλική Galp, τη φινλανδική Νeste και την Preem από τη Σουηδία.

Το φυσικό αέριο

Την ίδια στιγμή, πάντως, αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom προς την Ευρώπη για τον τρέχοντα μήνα, σε πείσμα της εισβολής.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική εταιρεία, έχει αυξήσει τα επίπεδα των εξαγωγών της για την περίοδο μεταξύ 1ης και 15ης Μαρτίου, ιδίως σε εννέα χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αντισταθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μείωση των φορτίων από την αρχή του έτους και την κατακόρυφη μείωση του φυσικού αερίου στις αποθήκες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά, οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom αυξήθηκαν κατά 51,7% στην Ιταλία (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021), κατά 71,8% στην Πολωνία, κατά 110,9% στην Κροατία, κατά 34,6% στην Ελλάδα, κατά 24,4% στη Βουλγαρία και κατά 21,1% στην Τουρκία. [SID