Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Με το βλέμμα στραμμένο στους επενδυτές κινούνται οι συστημικές τράπεζες που ετοιμάζουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους και όχι μόνον.
Το ζητούμενο σε αυτήν την φάση έπαψε να είναι η μείωση των κόκκινων δανείων- όχι πως δεν αποτελεί στόχο αλλά όχι πρώτιστο στόχο- και το ενδιαφέρον μεταφέρεται στα κέρδη και στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Οι ισολογισμοί αλλάζουν εξυγειαίνονται – ή τουλάχιστον αυτό είναι το ζητούμενο- και φεύγει το άλγος της αναβαλλόμενης φορολογίας με καλύτερης ποιότητας κεφάλαια.
Αλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα της αναβάθμισης της Fitch: Καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται, καθώς τα κεφάλαια που δεσμεύονται μέσω προβλέψεων μειώνονται η κεφαλαιακή εικόνα των τραπεζών αλλάζει.
Με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν κλείσει περίπου τα ημερολόγιά τους για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους σε επίπεδο έτους, η επενδυτική κοινότητα αναμένεται να ζυγίσει τα καινούρια δεδομένα και να εκτιμήσει αν πρέπει ή όχι να τοποθετηθεί στους τίτλους των ελληνικών τραπεζών.
Ποια είναι τα δυνατά σημεία των ελληνικών τραπεζών:
-Mονοψήφιο ποσοστό NPEs (κόκκινων δανείων επί του συνολικού χαρτοφυλακίου) για όλες τις συστημικές τράπεζες ως το τέλος του έτους. Υπολογίζεται πως το ποσοστό αυτό θα κινηθεί μεταξύ 5% έως και 7% ενώ υπάρχουν ήδη τράπεζες που έχουν επιτύχει το στόχο.
-Κεφαλαιακός Δείκτης CET 1 που θα διαμορφωθεί για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες από 11% έως το 14% στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
-Απόδοση κεφαλαίων και κέρδη, στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά πέφτουν τόσο επιτακτικά στο τραπέζι διαμορφώνοντας τα καινούρια δεδομένα τα οποία μεταξύ άλλων είναι το αίτημα ορισμένων τραπεζών να διανείμουν μέρισμα μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Ας σημειωθεί επίσης ότι η βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών ως συνέπεια της επικείμενης κερδοφορίας τους αλλάζει τα δεδομένα για μια σειρά από θέματα όπως η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Οι στόχοι των τραπεζών
Αυτό όμως που απασχολεί τις τράπεζες περισσότερο απ’ όλα τα παραπάνω πλέον είναι να διανείμουν δάνεια τα οποία τελικώς θα οδηγήσουν σε κέρδη ιδιαίτερα σε μια περίοδο που διαφαίνεται αύξηση των επιτοκίων.
Άλλωστε το σήμα για την αύξηση αυτή έχει ήδη δοθεί αχνά αλλά κατανοητά από την επικεφαλής της ΕΚΤ κα Λαγκάρντ.
Τα επιτόκια είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δημιουργεί μια ιδιότυπη νέα αναδιανομή πλούτου από εκατομμύρια καταθέτες σε κάποιο περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων.
Το πιο πιθανόν λοιπόν για τις τράπεζες είναι πως κάτι τέτοιο θα αλλάξει.
Εν των μεταξύ τα πιστωτικά ιδρύματα καθόρισαν με εξαίρεση την Εθνική το διάστημα στο οποίο θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά τους. Η Eurobank στις 10 Μαρτίου, η Alpha Bank στις 14 του μηνός, η Τράπεζα Πειραιώς στις 15 ενώ η Εθνική αναμένεται να κινηθεί και αυτή στο διάστημα μεταξύ 10-15 του Μαρτίου με διαθέσιμη ημερομηνία να αναδεικνύεται αυτή της 11ης Μαρτίου.
Συγχρόνως οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια τα οποία και θα επικοινωνήσουν στον επόπτη τους αλλά και στους επενδυτές. Ολες οι τράπεζες θα μετέχουν στο road show της Morgan Stanley 15-17 Μαρτίου. .
Μειώσεις κόστους και νέες εθελουσίες προγραμματίζονται για τα πιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του κόστους. Αυτό ωστόσο οδηγεί και σε αλλαγές του τρόπου εργασιών των τραπεζών και είναι ένα στοίχημα πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα καταφέρουν με περιορισμό προσωπικού και δικτύου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.
Τα πιστωτικά ιδρύματα επιχειρούν να έχουν οδηγήσει το δίκτυό τους να αριθμεί 250-300 καταστήματα ανά τράπεζα μέχρι το 2023 και αντιστοίχως να αριθμεί μείον 500 άτομα προσωπικό την ίδια χρονιά.
Ολες οι τράπεζες είτε έχουν σε εξέλιξη είτε προγραμματίζουν νέες εθελουσίες επιχειρώντας με κάποιο τρόπο να είναι αυτές πιο στοχευμένες. Ωστόσο κάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές δεν φαίνεται να είναι εφικτό καταλήγοντας και πάλι στη γενίκευση του κανόνα.
Τέλος μεγάλη επενδυτική ανακούφιση δημιούργησε η αναβάθμιση όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον οίκο Fitch που καταγράφει κυρίως το καλό αποτέλεσμα ως προς τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Γιατί η Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες
Η Fitch αναβάθμισε την Alpha Bank από CCC+ σε Β, τη Eurobank και την ΕΤΕ από Β- σε Β+ ενώ την Πειραιώς από CCC+ σε Β-
Mέσα από αυτήν την αναβάθμιση που εκφράζει τον άθλο των τραπεζών ως προς τα κόκκινα δάνεια ανοίγει διάπλατα η πόρτα και για την ενίσχυση της κεφαλαιακής ποιότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων με κέρδη στοιχείο που κάμπτει τις ενστάσεις περί αναβαλλομένου φόρ