Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Τη δυνατότητα να αλλάξει το «παιχνίδι» στη συνδεσιμότητα αυξάνοντας με ταχύ ρυθμό τη διαθεσιμότητα των συνδέσεων στο internet με οπτική ίνα (Fiber to the Home – FttH) διαθέτει η ΔΕΗ με την υπό ίδρυση θυγατρική της για τις τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει η διοίκηση, η ΔΕΗ θα καλύψει, μέχρι το 2025, το 80% του πληθυσμού της χώρας με δίκτυο FttH μέσω των κολόνων μεταφοράς ενέργειας (υπέργειο και υπόγειο όπου χρειάζεται), διαθέτοντας στη χονδρική υπηρεσία σύνδεσης με ταχύτητα 1 Gbps.
Η κατασκευή του νέου δικτύου έχει ξεκινήσει από το Περιστέρι, με προμηθευτή υλικών υποδομής την αμερικανική Adtran. Με το πιλοτικό αυτό έργο, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, θα καλυφτούν αρχικά 15 χιλ. σπίτια – επιχειρήσεις για να δοκιμαστεί η υπηρεσία μέχρι το καλοκαίρι, ώστε η εμπορική λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της ΔΕΗ να ξεκινήσει το φθινόπωρο ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ανταγωνιστής του ΟΤΕ
Το FttH μέσω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ιδιοκτησία 100% της ΔΕΗ (έχει ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση), εφόσον εν τέλει προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, με τον ΟΤΕ να αποκτά για πρώτη φορά ανταγωνιστή στο δίκτυο πρόσβασης και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Η τιμή χονδρικής που θα δώσει η νέα τηλεπικοινωνιακή εταιρεία προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από την ισχύουσα, παρασύροντας λογικά και τις τιμές λιανικής. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Vodafone και Wind – Nova, σήμερα, εκεί που δεν έχουν εγκατεστημένη δική τους οπτική ίνα (η κάλυψή τους, κυρίως με οπτική ίνα μέχρι την υπαίθρια καμπίνα, βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί είναι περίπου στο 25% των συνδέσεων) αγοράζουν χονδρική από τον ΟΤΕ, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει σε εξέλιξη συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο για την κάλυψη της χώρας με επίγειο δίκτυο FttH.
Ανεξάρτητο δίκτυο
Η ΔΕΗ ακολουθεί τη λογική της ιταλικής Open Fiber που ίδρυσε το 2015 η εταιρεία ενέργειας Enel, με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δικτύου πρόσβασης βασισμένο σε οπτικές ίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Enel πούλησε το 50% της Open Fiber έναντι τιμήματος 2,7 δισ. ευρώ. Η Open Fiber, με μετόχους σήμερα τις Macquarie Asset Management και Equity SpA CDP, έχει συνδέσει μέσω υποδομής οπτικών ινών περίπου 11,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ιταλία, «κτίζοντας» 64.000 χιλιόμετρα υποδομής οπτικών ινών. Βάσει των σχετικών στοιχείων η Ιταλία αύξησε περίπου κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες (από 15% το 2016 σε περίπου 45% το 2020) την κάλυψη σε FttH, γεγονός που αποδόθηκε σε σημαντικό βαθμό στη δραστηριοποίηση της Open Fiber τα τελευταία πέντε χρόνια. Το επενδυτικό σχέδιο 2022 – 2031 της εν λόγω ιταλικής εταιρείας είναι ύψους 11 δισ. ευρώ και προβλέπει την κάλυψη περίπου 24 εκατομμυρίων νοικοκυριών.
Δεν αποκλείεται στην πορεία και η ΔΕΗ να αναζητήσει εταίρο, πουλώντας ποσοστό τής υπό ίδρυση εταιρείας. Σκοπός της είναι να σταματά την οπτική ίνα στην κολόνα αν το ζητήσει ο πάροχος που θα έχει τον τελικό πελάτη, είτε να την εγκαθιστά έως το σπίτι και ο πάροχος να δίνει μόνο την υπηρεσία.
Υπηρεσίες χονδρικής
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνήσει τη διάθεση υπηρεσιών χονδρικής στη Nova στο πλαίσιο του πιλοτικού που «τρέχει» (χωρίς ακόμα να έχει υπογραφεί η τελική εμπορική συμφωνία). Η Vodafone εκτιμάται ότι αναμένει να δει τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας του νέου δικτύου.
Το μοντέλο που θα ακολουθήσει η εταιρεία ενέργειας πιθανότατα να παρακινήσει και μικρότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (υφιστάμενους ή νέους) να δραστηριοποιηθούν στην παροχή της υπηρεσίας υπερυψηλών ταχυτήτων στον τελικό χρήστη. Στον σχεδιασμό της ΔΕΗ περιλαμβάνεται επίσης η διάθεση και άλλων υπηρεσιών, όπως π.χ. των αναγκαίων συνδέσεων του 5G με οπτικές ίνες, με τα στελέχη της να κάνουν λόγο για το κτίσιμο ενός σύγχρονου δικτύου.
Η Adtran, με έδρα το Huntsville, στην πολιτεία Alabama των ΗΠΑ, εστιάζει σε λύσεις βασισμένες σε τεχνολογίες cloud – based και με ανοιχτές διεπαφές και πρωτόκολλα, ενώ χρησιμοποιεί τεχνολογίες ΑΙ (Τεχνητής Νοημοσύνης) οι οποίες αξιοποιούνται σε δίκτυα περίπου 500 τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε 60 χώρες.
Συμφωνία χρηματοδότησης
Για τη χρηματοδότηση της εισόδου της στις τηλεπικοινωνίες πρόσφατα η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς. Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 530 εκατ. ευρώ με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκο πού που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών, που θα κατασκευαστεί.
Επιχειρησιακό σχέδιο
Βάσει των στοιχείων του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ για τη δραστηριότητα που θα αναπτύξει στις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2030, στοχεύει σε 1 εκατ. συνδρομητές (περίπου 20% με 25% των συνολικών συνδέσεων), έσοδα 120 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) περίπου 100 εκατ. ευρώ (αναφορικά με τα κέρδη η αγορά κάνει λόγο για εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο).
Σημειώνεται ότι οι γραμμές υπερ-υψηλών ταχυτήτων (100 Mbps και άνω), βάσει στοιχείων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, αντιπροσώπευαν το 10,5% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας, έναντι του 5,8% στο τέλος του 2020. Σύμφωνα με τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2021 της Ε.Ε., ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 59%. Το ίδιο διάστημα οι γραμμές υψηλών ταχυτήτων (από 30 έως 100 Mbps) διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 30,6%, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τα τέλη του 2020 (30,5%). Η υστέρηση της Ελλάδας στη συνδεσιμότητα χρήζει αντιμετώπισης με συ στηματική συνεννόηση όλων των παρόχων με το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ειδικά έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την επιδότηση της ζήτησης για υπερυψηλές ταχύτητες