Skip to main content

Το ΕΕΑ για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους από την κυβέρνηση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη Δευτέρα 31/1/2022, τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΕΑ αναφέρεται στην τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σχετικά με τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. «Αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία, το αποτέλεσμα θα είναι λουκέτα για τις επιχειρήσεις εξαιτίας του πολύ υψηλού λειτουργικού κόστους και αύξηση των ποσοστών ανεργίας, καθώς θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις απασχόλησης. Οπότε κύριε υπουργέ τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θυμίζω ότι η επιμελητηριακή κοινότητα μέσω της ΚΕΕΕ έχει καταθέσει πρόταση το ποσοστό της επιδότησης να αυξηθεί από το 50% στο 75%. Θα εισακουστεί αυτή μας η πρόταση;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί το ποσοστό της επιδότησης, μόνο που δεν θα περιλαμβάνει όλους τους κλάδους. «Για συγκεκριμένες κατηγορίες και κλάδους έχουμε κάνει μία πρόταση να αυξήσουμε την επιδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και να την φτάσουμε στο 75% που ζητάτε, όχι σε όλους, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής και ξεκάθαρος, σε συγκεκριμένους κλάδους που είναι πιο ευάλωτοι στην αύξηση του κόστους ενέργειας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση της επιδότησης αν δεν υπάρξει έγκριση από τη συγκεκριμένη Επιτροπή, προκειμένου να μη θεωρηθεί αυτή η αύξηση ως παράνομη κρατική ενίσχυση.

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε και για τη δημιουργία ενός προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, θέμα που του είχε θέσει και ο κ. Χατζηθεοδοσίου σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ετοιμάζονται οι εξής δράσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022:

-Πρώτον, ένα «Εξοικονομώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών συγκροτημάτων, για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης παλιών και ενεργοβόρων με καινούρια, αποδοτικά, λιγότερο ενεργοβόρα και πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον.  Για το Πρόγραμμα αυτό θα αντληθούν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Η δεύτερη δράση αφορά στην κατασκευή και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη ή σε όμορα οικόπεδα, για τις επιχειρήσεις που μπορούν.

-Η τρίτη στοχεύει στην αντικατάσταση σε επιχειρήσεις παλιών ac ή άλλων συσκευών που καταναλώνουν ενέργεια. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός δεν θα αφορά αντικατάσταση μηχανημάτων που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρούμε πόρους για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να διατηρήσουμε και τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητά τους αλλά και να απορροφήσουμε ένα κομμάτι του κόστους  που σε διαφορετική περίπτωση θα περάσει αυτούσιο στον καταναλωτή και αυτό θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό και ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο καλάθι της ελληνικής οικογένειας», σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας, απευθυνόμενος στα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΕΑ και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό, τοποθετήθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της ΔΕ του ΕΕΑ, Γιώργος Καββαθάς και ο Αντιπρόεδρος Νίκος Γρέντζελος, ο οποίος έθεσε στον κ. Σκρέκα το θέμα της επιδότησης για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων των Σχολών Οδηγών με νέας τεχνολογίας οχήματα, με τον Υπουργό να αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Παρέμβαση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, Δημήτρης Γαβαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης για περιβαλλοντικούς κινδύνους