Τη χορήγηση ειδικού επιδόματος ασθενείας σε αυτοαπασχολούμενος εμπόρους που νοσούν από Covid-19 ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Ειδικότερα, με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, επισημαίνει πως η έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας «προκάλεσε δικαιολογημένα την επικαιροποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης των διατάξεων που αφορούν τη χορήγηση αδειών και τις εξ αυτών αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να απουσιάσουν από την εργασία τους εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό. Ωστόσο, αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι σε καμία από τις σχετικές ανακοινώσεις δεν γίνεται αναφορά και δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για την απώλεια εισοδήματος που έχουν όταν νοσούν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που στον κλάδο του εμπορίου σήμερα ξεπερνούν τις 140.000. O αυτοαπασχολούμενος έμπορος που σήμερα αναγκάζεται επειδή βρέθηκε θετικός στον Covid-19 να κλείσει το κατάστημά του και να απωλέσει έσοδα τουλάχιστον 5 ημερών, δεν λαμβάνει κανένα χρηματικό βοήθημα για την έστω και μερική αναπλήρωση των απωλειών του» τονίζει.
Κατά την ΕΣΕΕ, πρόκειται για μία «κραυγαλέα παράλειψη της Πολιτείας, την ώρα μάλιστα που ο εμπορικός κόσμος αγωνιά για την οικονομική του επιβίωση και ταυτόχρονα νιώθει τον κλοιό της πανδημίας να απειλεί ακόμη και τη ζωή του».
Για τους λόγους αυτούς, η Συνομοσπονδία ζητεί να θεσπιστεί Ειδικό Επίδομα Ασθενείας για τους νοσούντες από Covid-19 αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, το οποίο μπορεί να χορηγείται από τον ΕΦΚΑ ή τον ΟΑΕΔ. «Ήδη ανάλογο επίδομα χορηγείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Κύπρο από τον περασμένο Ιούλιο, με βάση υπολογισμού του τις ασφαλιστέες αποδοχές των αυτοαπασχολουμένων. Στη χώρα μας, καθώς οι ασφαλιστικές κατηγορίες προβλέπουν προκαθορισμένα ποσά εισφορών ανεξαρτήτως εισοδήματος, ο υπολογισμός του Ειδικού Επιδόματος προτείνουμε να γίνει στη βάση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ή του Εθνικού Διάμεσου Μισθού. Επιπλέον, θα πρέπει να προβλέπεται η επέκταση και η διεύρυνση του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας σε περίπτωση απουσίας του νοσήσαντος αυτοαπασχολουμένου περισσότερων των 5 ημερών, ή/και σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας του η οποία θα απαιτήσει την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, πάντα κατ΄ αναλογία με τα προβλεπόμενα για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» υπογραμμίζει.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό κόστος που θα επιφέρει η προτεινόμενη χορήγηση του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι θα μπορούσε να είναι μηδαμινό, εφόσον τα απαραίτητα ποσά εκταμιεύονταν για τη χρήση αυτή από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζει ότι στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ όλοι οι έμποροι καταβάλλουν από το 2011 κάθε μήνα 10 ευρώ, πέραν των ασφαλιστικών τους εισφορών, «χωρίς όμως ποτέ το κεφάλαιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχει συγκεντρωθεί να έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των ανέργων εμπόρων ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό υπέρ του κλάδου».
Η ΕΣΕΕ σημειώνει πως στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της «δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες και εργαζόμενοι διαφορετικών “ταχυτήτων”. Επιπρόσθετα, δεν είναι αποδεκτό, λογικό και δίκαιο, ενώ αποδίδονται σε ολόκληρο τον κλάδο του εμπορίου τα εύσημα για την υπεύθυνη στάση του και πιστή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας από την αρχή της πανδημίας, ταυτόχρονα να παραγνωρίζεται η ανάγκη των εμπόρων να τύχουν αναλογικής προστασίας από τις οικονομικές επιπτώσεις που υφίστανται εξαιτίας της πανδημίας.
Ευελπιστούμε ότι το δίκαιο αίτημά μας θα τύχει της ανάλογης προσοχής από μέρους σας» αναφέρουν καταληκτικά στην επιστολή τους προς τους τρεις υπουργούς ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιώργος Καρανίκας κι ο γ.γ. Νίκος Μπόνης.