Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Υψηλή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση που έχει καταγραφεί για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ Τέρνα τις δύο πρώτες ημέρες της δημόσιας προσφοράς που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα. Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον όχι μόνον των θεσμικών, αλλά και των απλών επενδυτών, γεγονός που αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην πρωτοεμφανιζόμενη στην ελληνική αγορά ρήτρα αειφορίας με την οποία συνδέεται το ομόλογο.
Βάσει της ρήτρας αειφορίας, η ΓΕΚ Τέρνα δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, που για να επιτευχθεί ο όμιλος θα πρέπει να αυξήσει μέσα σε μία τετραετία τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του σε ΑΠΕ (παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW, από 1.300 MW, υλοποιώντας ένα επενδυτικό πλάνο της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.
Αν δεν τα καταφέρει, το επιτόκιο του ομολόγου (που αυτή τη στιγμή έχει εύρος απόδοσης 2,30 – 2,70%) θα προσαυξηθεί 0,2%, πιθανότητα που σύμφωνα με τους αναλυτές καθιστά το ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα ακόμη ελκυστικότερο, αυξάνοντας τη ζήτηση εκ μέρους των μικροεπενδυτών.
Έργα καθαρής ενέργειας
Αναφορικά με τη δραστηριότητά της η ΓΕΚ Τέρνα έχει διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων και έργων καθαρής ενέργειας, το οποίο της προσφέρει σταθερές και προβλέψιμες ελεύθερες ταμειακές ροές με προοπτική, σύμφωνα με τη διοίκησή της, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Περιστέρη, να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια και να προσεγγίσουν τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Την ίδια στιγμή, στον τομέα της κατασκευής που παραδοσιακά αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους επενδυτές λόγω της κυκλικότητάς της, η ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να διεκδικήσει την επόμενη γενιά έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (32 δισεκατομμυρίων ευρώ), έχοντας ήδη ένα ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο έργων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 50% του συνολικού ανεκτέλεστου των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας, συν την ασφάλεια που της προσφέρει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων που κατασκευάζει είναι δικά της. Π.χ. από τη συνολική επένδυση του 1 δισ. ευρώ στο ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με Καζίνο στο Ελληνικό, τα 850 – 900 εκατ. ευρώ είναι κατασκευαστικό αντικείμενο που θα αναλάβει η ίδια.