Skip to main content

Σταϊκούρας για εξαγωγές: Οι επιχειρήσεις επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή και προσαρμοστικότητα

Καίριο και εν δυνάμει καταλυτικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η εξωστρέφεια στον αναπροσανατολισμό της εθνικής μας οικονομίας και την (αν)οικοδόμησή της σε πιο ισχυρές και στέρεες βάσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  στην ομιλία του στο Virtual Forum του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. 

«Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια από τις μεγάλες προκλήσεις της νέας, μετά-Covid εποχής που έχει αρχίσει, ήδη, να χαράσσεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, γρήγορα και αποτελεσματικά, όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων».

Πρωτοφανή σε ύψος και εύρος μέτρα

Όπως ανέφερε, «ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λάβαμε πρωτοφανή σε ύψος και εύρος μέτρα, άνω των 43 δισ. ευρώ, την περίοδο 2020-2022, ενώ σημαντικά ποσά έχουν κατευθυνθεί κατά την ίδια περίοδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης», ενώ «Καταφέραμε, έτσι, να στηρίξουμε γενναία και αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου μας – συμπεριλαμβανομένων και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που επέδειξαν αντοχή και προσαρμοστικότητα –, διασφαλίζοντάς τους την καλύτερη δυνατή αφετηρία επανεκκίνηση». 

Την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι «Παραμένουμε πιστοί στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και προχωράμε στη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ‘Ελλάδα 2.0’, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην αντιμετώπιση του υφιστάμενου παραγωγικού και επενδυτικού κενού και προβλέπει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών, την αξιοποίηση πόρων ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι επενδυτικοί πόροι που κινητοποιούνται αναμένεται να ανέλθουν στα 409 εκατ. ευρώ». 

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι μεταξύ των πρώτων έργων του Σχεδίου που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, περιλαμβάνεται το έργο «Εξωστρεφής Γεωργία», προϋπολογισμού 20,7 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών για την ενίσχυση και υποστήριξη των εξαγωγών του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ευελιξία εξαγωγών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «οι εξαγωγές, που αποτελούν το επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, εμφάνισαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ευελιξία κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

• Ανθεκτικότητα, διότι – παρά τις ιδιαίτερες, αντίξοες συνθήκες – η μείωση των εξαγωγών αγαθών το 2020 περιορίστηκε στο 9,1%, σε σύγκριση με το 2019.

Εάν, μάλιστα, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, σημειώθηκε μικρή αύξηση κατά 3,4%.

Ενώ, στο 9μηνο του 2021 κατεγράφη σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών, κατά 27,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, με αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους να αναμένεται εκτόξευσή τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

• Ευελιξία, διότι προσαρμόστηκαν στις ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, που εξασφάλισε την εθνική επάρκεια και κατέκτησε τις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις διεύρυναν την εξαγωγική δραστηριότητά τους, διαθέτοντας εκτός συνόρων μέρος των προϊόντων τους που, προ πανδημίας, διατίθεντο στην εσωτερική αγορά, αλλά, πλέον, δεν μπορούσαν να απορροφηθούν». 

Οι άξονες 

Η πολιτική για τον τομέα των εξαγωγών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εδράζεται στους παρακάτω άξονες:

1ον. Κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το οποίο περιλαμβάνει 458 δράσεις, που αναπτύσσονται σε όλες τις ηπείρους.

Πρόκειται για καρπό συλλογικής δουλειάς της Κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο την προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας μας και της οικονομίας της.

2ον. Πολιτικές τόνωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών, ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική κοινότητα των εξαγωγέων και να επεκταθούν οι χώρες και οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται.

3ον. Ψηφιοποίηση της δομής της οικονομικής διπλωματίας μέσω της Enterprise Greece.

Από τον πρώτο, κιόλας, μήνα του περυσινού lockdown, οργανώθηκαν πολυάριθμα υβριδικά events, που συνέβαλαν καθοριστικά ώστε οι εξαγωγείς να διατηρήσουν την επαφή τους με τις διεθνείς αγορές.

Έτσι, η αξιοπιστία και η ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την εκπαίδευσή τους ώστε να γίνουν πιο ψηφιακές, επέτρεψε, μόλις άνοιξαν ξανά οι αγορές, να συνεχίσουν με σημαντική επιτυχία την εξαγωγική δραστηριότητά τους.

Πολιτικές για τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας

Οι πολιτικές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, είπε ο υπουργός, είναι οι εξής: 

• Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πολλές εκ των οποίων – όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου και η μείωση του φόρου εισοδήματος – έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

• Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ρευστότητας, με περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και εφαρμογή του νέου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

• Ο εμπλουτισμός του νομικού πλαισίου παροχής κινήτρων για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, την έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

Ήδη, επεσήμανε, διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν δώσει σαφή και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τις προοπτικές της οικονομίας μας, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις (Microsoft, Pfizer, Volkswagen, CISCO, κ.ά.).

• Η προώθηση κινήτρων για την ενθάρρυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστούν πιο ανταγωνιστικές.

• Η διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης.

• Η στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης και άλλων εξωγενών δοκιμασιών, όπως η ενεργειακή και κλιματική κρίση.