Της Ειρήνης Σακελλάρη
Πολύ δύσκολα οι τράπεζες στην Ελλάδα θα προχωρήσουν σε αρνητικά επιτόκια ενώ το ίδιο δύσκολα θα επιβάλουν και προμήθειες για την τήρηση των λογαριασμών σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Κύπρο.
Η κατάσταση των επιτοκίων όπως αυτή έχει διαμορφωθεί είναι η άποψη πολλών δεν θα μπορέσει να συντηρηθεί επί μακρόν. Πιο συγκεκριμένα με τους τρέχοντες ρυθμούς πληθωρισμού η διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε μηδενικά επίπεδα – και σε άλλες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδα αρνητικά- ισοδυναμεί ουσιαστικά με ανακατανομή πόρων από δισεκατομμύρια καταθέτες σε κάποιες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν το μοναδικό προνόμιο αυτήν την περίοδο να δανείζονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο το φαινόμενο αυτό δεν λειτουργεί χωρίς παράπλευρες απώλειες όπως είναι η διαφυγή των καταθετών προς άλλες αγορές οι οποίες σε τελική ανάλυση καταλήγουν να γίνονται αγορές φούσκες.
Μια εξ’ αυτών λένε τραπεζικοί παράγοντες είναι το real estate που σε αρκετές περιπτώσεις- σε κάποιες περιπτώσεις και στη χώρα μας- εξελίσσεται σε αγορά υπερτιμημένη σε σχέση με τις πραγματικές αξίες.
Η συζήτηση για επιβολή κάποιων προμηθειών σε σχέση με τη διατήρηση λογαριασμών είναι φανερό πως έχει ανοίξει και στη χώρα μας. Αλλωστε τραπεζικά στελέχη δηλώνουν πως εξετάζουν όλες τις λύσεις.
Θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο κάποια τράπεζα να κινηθεί κατά μόνας διότι θα αντιμετωπισει φυγή καταθέσεων προς τα ταμεία όλων των τραπεζών ενώ με πρόσφατες τις μνήμες των της περιόδου των capital controls εάν τέτοιες λύσεις επιβληθούν από τις τράπεζες στο σύνολό τους θα πρέπει να αναμένονται αντιδράσεις στη λογική αναλήψεων. Επειδή λοιπόν η ελληνική κοινωνία δεν είναι ώριμη προς αυτήν την κατεύθυνση η πεποίθηση είναι πως οι τράπεζες θα επικεντρωθούν σε άλλες πηγές εσόδων για να καλύψουν τα περιορισμένα έσοδα από τόκους και όχι στις προαναφερόμενες λύσεις.
Ας σημειωθεί πως από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όπως αυτά ανακοινώθηκαν στο 9μηνο στις 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες καταγράφουν πως όλες οι τράπεζες έχουν βάλει μπρος για να την πώληση των υπηρεσιών POS (σε κάποιες το θέμα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη εξέλιξη) και όλες οι τράπεζες προχωρούν σε ενίσχυση των χορηγήσεων με τη Eurobank να ανακοινώνει νέα παραγωγή δανείων 5,3 δισ. ευρώ, την Πειραιώς 4,6 δισ. ευρώ και την Εθνική 2,8 δισ. ευρώ.
Συγχρόνως οι τράπεζες θα επιεντρώσουν στην ενίσχυση των προμηθειών σε όλες τις μορφές υπηρεσιών εκτός από εκείνες που θα μπορούσαν να θίξουν το κεφάλαιο των καταθετών.