Από την έντυπη έκδοση
Με τη στρατηγική της παγκοσμίως να εστιάζει στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η IBM στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας έργα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει 2 Κέντρα Αριστείας (Centers of Excellence) και μελετά το επόμενο αξιοποιώντας ειδικευμένο προσωπικό που διαρκώς αυξάνεται.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της IBM Ελλάδας και Κύπρου, Σπύρο Πουλίδα, το 2020 ο τζίρος της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού αυξήθηκε περίπου 10%, στα 147 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος και τα επόμενα χρόνια αναμένεται επίσης ανάπτυξη.
Ο εν λόγω τζίρος προέρχεται κατά βάση από τον ιδιωτικό τομέα (που περιλαμβάνει τράπεζες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα), ενώ ο στενός δημόσιος τομέας συνεισφέρει με περίπου 12%. Οι εργαζόμενοι της IBM στην Ελλάδα είναι περίπου 260, με το σύνολο όμως του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολεί σε όλο το οικοσύστημα για να διεκπεραιώσει τα έργα που αναλαμβάνει να ανέρχεται σε 700.
Ως ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και του ανθρώπινου δυναμικού της, η εταιρεία έχει επενδύσει στη δημιουργία 2 Κέντρων Αριστείας (Centers of Excellence), το ένα στην περιοχή των Βig Data και Βusiness Analytics και το άλλο στις τραπεζικές εφαρμογές (μια περιοχή που η ΙΒΜ παραδοσιακά έχει διαχρονική και ισχυρή παρουσία), με εξειδικευμένες δεξιότητες υψηλής τεχνολογικής εκπαίδευσης, για να υποστηρίξει έργα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως εκτιμάται, το Κέντρο Αριστείας για τις τραπεζικές εφαρμογές τα επόμενα δύο χρόνια θα προχωρήσει σε 100 ακόμα προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
O κ. Πουλίδας, απαντώντας σε ερώτημα για το ύψος της επένδυσης στα δύο αυτά κέντρα, δεν αναφέρθηκε στο συνολικό νούμερο, είπε όμως ενδεικτικά πως ένα μέσο κόστος για το υψηλής κατάρτισης προσωπικό που απασχολούν είναι της τάξεως των 4 με 5 χιλ. ευρώ. Για το επόμενο Κέντρο Αριστείας σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα προχωρήσει ή τι ακριβώς θα κάνει.
Πρόσθεσε πως διερευνώνται οι περιοχές του Hybrid Cloud και ΑΙ. Σχολιάζοντας ο ίδιος την προοπτική της εκτέλεσης έργων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) πολλών δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, υπογράμμισε πως σαφέστατα αποτελεί θετική εξέλιξη.