Οι επιχειρήσεις και το χρηματοπιστωτικό σύστημα επιδεικνύουν αφοσίωση στην «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», μέσω της οποίας θα οδηγηθούμε σε έναν νέο και ανταγωνιστικό κόσμο, όπου θα υπάρξουν ευκαιρίες και κέρδη, τόσο για την αγορά, όσο και για όλες τις κοινωνίες.
Αυτά ανέφερε η Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος World Academy of Art and Science, Εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΕAERE) και Συμπρόεδρος του SDSN Europe και SDSN Greece, μιλώντας σήμερα για το κλίμα, την οικονομία και τις κοινωνίες, στο 2ο Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις», που πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συνδιοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.
Όπως εξήγησε η κα Φοίβη Κουντούρη, η καινοτομία προσφέρει λύσεις, ώστε να πορευτούμε με ασφάλεια έναντι της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει ωστόσο να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς και ειδικότερα στις ΑΠΕ, την κυκλική οικονομία, τα έργα για την προστασία από την αύξηση της θερμοκρασίας και στις επενδύσεις για την ψηφιακή μετάβαση. Οι αλλαγές, όπως ανέφερε, θα πρέπει να είναι συστημικές και με σωστό μίγμα τεχνολογίας, το οποίο να εστιάζει σε όλους τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, δίδοντας τη δυνατότητα στα επιμέρους οικοσυστήματα να λειτουργούν σωστά και συντονισμένα.
«Οφείλουμε να ακολουθήσουμε έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης της αγοράς που θα είναι απόλυτα επικεντρωμένος στην αειφορία και θα εξασφαλίζει χώρο στην καινοτομία. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος», τόνισε η καθηγήτρια του ΟΠΑ, κα Φ. Κουντούρη, για να προσθέσει ότι πέραν των άλλων, υπάρχει κι η ευθύνη για την προστασία των ευάλωτων, ώστε να μην δημιουργηθούν παντού «κίτρινα γιλέκα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ως λύση ανέφερε «την ορθή αξιοποίηση των φόρων με σκοπό τη δημιουργία ενός πακέτου μέτρων προστασίας όσων θα επηρεαστούν δυσανάλογα αρνητικά από το νέο περιβάλλον».
Νωρίτερα, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Ernst Reichel, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών στην Ελλάδα επικεντρώνεται σε τομείς ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικούς για τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας, όπως η ψηφιακή οικονομία, η πράσινη ενέργεια και η ηλεκτροκίνηση. Η Βόρεια Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο (Hub) για γερμανικές εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού μεταξύ αυτών η TeamViewer και η Prodyna. Χάρη στην εξαιρετική κατάρτιση των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν για τις γερμανικές εταιρίες έναν ολοένα και σημαντικότερο λόγο να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, χαιρετίζοντας με τη σειρά του την εκδήλωση τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η βαθιά γνώση και εμπειρία που διαθέτει η γερμανική αγορά, αλλά και η αποτελεσματικότητα με την οποία δρα για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, όπως κι η ανάγκη που έχει η ελληνική οικονομία να διατηρηθεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης, βασισμένη και στην καινοτομία, είναι που φέρουν τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά επενδυτικά». Όπως σημείωσε ο κ. Μαραγκός, «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αντιλαμβάνεται την ανάγκη αυτή ως ευκαιρία και επιμένει στο να φέρνει συχνά στην καθημερινότητά του το ζήτημα της καινοτομίας, θεωρώντας ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα προσφέρεται για νέες διμερείς συμφωνίες. Συμφωνίες, οι οποίες θα έλθουν σε συνέχεια των πολλών και σημαντικών επενδυτικών δράσεων γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς και των σημαντικών ελληνογερμανικών joint ventures».
Τέλος, αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η χώρα, ξεχώρισε κλάδους όπως ο ενεργειακός τομέας, το real estate, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, το λιανικό εμπόριο, κι η ιδιωτική ασφάλιση, κλάδοι που, όπως είπε, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην καινοτομία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ταχύτερη και αποδοτικότερη ανάπτυξη.