Skip to main content

Mytilineos: Δεσμεύεται στη διεθνή πρωτοβουλία SBTi για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η Mytilineos, στο πλαίσιο της έμπρακτης δέσμευσής της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τους φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών CO2 που έθεσε στις αρχές του χρόνου, αναλαμβάνει εκ νέου δράση με τη δέσμευσή της στην παγκόσμια πρωτοβουλία «Science Based Targets initiative» (SBTi).
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το SBTi κινητοποιεί τις εταιρείες να θέσουν στόχους βασισμένους στην επιστήμη και να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αποτελεί σύμπραξη των οργανισμών CDP, United Nations Global Compact, World Resources Institute (WRI) και του World Wide Fund for Nature (WWF) και παρέχει ανεξάρτητη διασφάλιση και επικύρωση εταιρικών στόχων με βάση σύγχρονα και έγκυρα δεδομένα σχετικά με το κλίμα.

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας SBT επιτρέπουν στις εταιρείες να κατανοήσουν σε τι βαθμό και πόσο γρήγορα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες μπορούν να σχεδιάσουν μια ξεκάθαρη πορεία προς την απανθρακοποίηση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αξιοποιώντας τις σχετικές ευκαιρίες.

Η Mytilineos είναι μια από τις πρώτες ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες που δεσμεύεται στην πρωτοβουλία SBT. Μέσω της δέσμευσης, η Εταιρία θα επιβεβαιώσει ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη μείωση των εκπομπών CO2 εξυπηρετούν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις προβλέψεις για την εξέλιξη του κλίματος, καθώς και την σχετική ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική.

Ήδη, στην πρωτοβουλία SBT έχουν δεσμευθεί περισσότερες από 2.000 εταιρείες παγκοσμίως και από το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων, όπως οι Iberdrola SA, Enel SpA, Lightsource bp, Siemens Gamesa Renewable Energy, S.A., ENGIE και FLUXYS, αλλά και οι AstraZeneca, Shiseido και Wendy’s.

H εταιρεία φιλοδοξεί να επιτύχει τις μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα με την υλοποίηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, στην Ελλάδα και διεθνώς, με την ηλεκτροδότηση του Τομέα Μεταλλουργίας αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, με την ανάπτυξη προϊόντων χαμηλών εκπομπών όπως το ανακυκλωμένο αλουμίνιο, με τη σημαντική αύξηση χρήσης της ποσότητας scrap αλουμινίου, με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην παραγωγή του αλουμινίου,  με την αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών στα εργοτάξια, με τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και με την αντικατάσταση των εγκαταστάσεων θέρμανσης των χώρων γραφείων με βάση το φυσικό αέριο με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας.

Παράλληλα, η Mytilineos σημειώνει ότι θα συνεχίσει να επενδύει στην εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής και στην αξιοποίηση ψηφιακών βιομηχανικών μεθόδων στα στάδια παραγωγής, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών, όπως π.χ. με την ψηφιοποίηση του χυτηρίου στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας – σε συνεργασία με τη General Electric – και με την εφαρμογή της τεχνολογίας Metsol για τη μείωση των εκπομπών PFC, συμβάλλοντας ενεργά σε ένα μέλλον με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Η δέσμευσή αυτή έρχεται σε συνέχεια της ένταξής της MYTILINEOS στους υποστηρικτές της παγκόσμιας πρωτοβουλίας “Task Force on Climate-related Financial Disclosures” (TCFD), τον Ιούνιο του 2021 για την προσαρμογή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη δραστηριότητά της.

Λίγα λόγια για την εταιρεία:

H Εταιρεία Mytilineos κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 3.850  άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επικεντρωμένη στην αειφορία, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 και να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας μέχρι το 2050, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση.