Skip to main content

Τέλος Νοεμβρίου οι προσφορές των Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ, Μέτκα και Ιντρακάτ για τις υποδομές στο Ελληνικό

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στο φουλ δουλεύουν τα αρμόδια στελέχη των πέντε μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, Τέρνα (Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) Άβαξ, Άκτωρ (Ελλάκτωρ), Μέτκα (Όμιλος Μυτιληναίου) και Ιντρακάτ, προκειμένου να διαμορφώσουν τις προσφορές  για τις βασικές υποδομές στο Ελληνικό, έργα προϋπολογισμού 250 – 300 εκατ. ευρώ.

Η κατάθεση των προσφορών, έπειτα από αίτημα των κατασκευαστών θα γίνει ηλεκτρονικά στις 30 Νοεμβρίου, αντί 11 που είχε οριστεί αρχικά, ωστόσο, πρόθεση της Lamda Development είναι να έχει καταλήξει στον ανάδοχο μέχρι το τέλος του έτους, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν στις αρχές του 2022.

Στα έργα υποδομών της πρώτης φάσης του Ελληνικού (έως 2025) προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος (προϋπολογισμού 70 -85 εκατ.), έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο (50 – 60 εκατ.), οδικά δίκτυα (45 – 57 εκατ.), δίκτυα υποδομών (44 – 54 εκατ.) εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κ.α. (22 με 27 εκατ.) και έργα στην παράκτια ζώνη (20 με 25 εκατ. ευρώ).

Οι παραπάνω προϋπολογισμοί είχαν αναφερθεί σε σχετική με το έργο του Ελληνικού παρουσίαση της Lamda το περασμένο καλοκαίρι και θεωρούνται ενδεικτικοί. Το πιθανότερο είναι οι εταιρείες να κινηθούν στο πάνω εύρος τους με δεδομένο ότι τα υλικά στις κατασκευές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς ο ανταγωνισμός των εταιρειών για τις υποδομές στο Ελληνικό δεν εδράζεται μόνον στο οικονομικό τους αντικείμενο. Όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας επιθυμούν και για λόγους γοήτρου τη συμμετοχή σε μια εμβληματική ανάπτυξη που υπόσχεται ιδιαίτερες κατασκευές.

Αυτό φάνηκε και από τις συμμαχίες που έσπευσαν να συνάψουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι (Τέρνα με ACC, Άβαξ με Rizzani de Eccher, Intrakat με Bouygues και Αρχιρόδον με Besix) για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την κατασκευή του Marina Tower, του πρώτου πύργου – τοπόσημο στο Ελληνικό, με ύψος 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και με χρήση αποκλειστικά κατοικίες.

Βάσει των στοιχείων που έχει ανακοινώσει η Lamda την πρώτη πενταετία ο προϋπολογισμός για τις κτηριακές αναπτύξεις και άλλες σχετικές επενδύσεις της είναι της τάξεως των 1,2 δις. ευρώ και 0,4 δις. είναι ο συνολικός προϋπολογισμός  για τις υποδομές.

Το διάστημα αυτό στο Ελληνικό βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατεδαφίσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Intrakat και παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή, με δαπάνη της Lamda, του νέου κτηρίου μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. 

Τα κτήρια προς κατεδάφιση βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του οικοπέδου των 6.200 στρεμμάτων και οι δραστηριότητες των κατεδαφίσεων  κινούνται από Βορρά (κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης) προς Νότο (λεωφόρος Ποσειδώνος και πάνω από τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά).