Skip to main content

Icap Group: Θετικές ενδείξεις από τους ισολογισμούς 753 εταιρειών

Θετικές ενδείξεις παρουσιάζουν οι ισολογισμοί 753 εταιρειών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Icap Group, για το 2015.

Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων προκύπτει αύξηση 0,5% στον κύκλο εργασιών, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 4,21 δισ. ευρώ.  Τα μικτά κέρδη σημείωσαν βελτίωση της τάξης του 1,3% γεγονός που αντανακλά την ορθότερη διαχείριση του «κόστους πωλήσεων».

Την ίδια στιγμή, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 21,7% , προλειαίνοντας την επιστροφή των εταιρειών σε θετικούς ρυθμούς κερδοφορίας. Ενδεικτικά, τα κέρδη προ φόρου ενισχύθηκαν κατά 21,3% στα 103,2 εκατ. ευρώ το 2015 και τα αποτελέσματα ΕΒΙΤDA κατά  4,3% .

Όσον αφορά τα κέρδη μετά φόρων, από το δείγμα των 753 εταιρειών προέκυψαν τα εξής:

  • 456 εταιρείες (60,6%) ήταν κερδοφόρες, με κέρδη 270,8 εκατ. περίπου
  • 297 εταιρείες (39,4%) ήταν ζημιογόνες, με ζημίες ύψους 167,6 εκατ. περίπου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Icap Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος, δήλωσε ότι «η ελληνική οικονομία διανύει έναν πολλαπλά επίπονο δρόμο προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, λειτουργώντας σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης. Το 2014 και στις αρχές 2015 άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες θετικές επιδόσεις, όπως μαρτυρά η άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2014  και διατήρηση θετικών ρυθμών ανόδου το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στη συνέχεια όμως οι θετικές αυτές εξελίξεις ανατράπηκαν, λόγω της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και του Δημοψηφίσματος / εκλογών, με συνέπεια το Α.Ε.Π. να καταγράψει αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής το 3ο και το 4ο τρίμηνο. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις εξακολουθούν να υφίστανται και το τρέχον έτος».

Όπως εξήγησε, οι προαναφερθείσες ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης μέχρι το α΄ εξάμηνο  του 2015 αποτυπώθηκαν και στις επιδόσεις των επιχειρήσεων που δημοσίευσαν ισολογισμούς με οικονομική χρήση που έληγε στις 30.6.2015. Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία 753 τέτοιων εταιριών, προκύπτει γενικά θετική εικόνα. Οι μεν πωλήσεις κατέγραψαν οριακή μόνο αύξηση (0,5%), ωστόσο πολύ σημαντική ήταν η βελτίωση τόσο των λειτουργικών αποτελεσμάτων, όσο και των κερδών προ φόρου (αύξηση το 21%), εξέλιξη που συνοδεύτηκε και από αύξηση των κερδών EBITDA κατά 4,3%. Η βελτίωση αυτή της κερδοφορίας οφείλεται αποκλειστικά στον τομέα του Εμπορίου, αφού τόσο οι Βιομηχανίες όσο και ο Τομέας των Υπηρεσιών παρουσίασαν μικρές ζημιές προ φόρων. Συνολικά, 6 από τις 10 εταιρείες του Δείγματος ήταν κερδοφόρες, ενώ 4 στις 10 ζημιογόνες.

«Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, παρά τις αντιξοότητες. Όμως, στην παρούσα φάση η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί επιδρά αρνητικά στις αναπτυξιακές προοπτικές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την ολοκλήρωση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κομβικό παραμένει το ζήτημα της αποκατάστασης ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς αφενός  και, αφετέρου, της ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων και της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, που θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα και θα διευκολύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» κατέληξε.