Skip to main content

Σταθερό περιβάλλον – δίκαιο ανταγωνισμό ζητεί η Vodafone

Της Τέτης Ηγουμενίδη

[email protected]

Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες επισημαίνει η διοίκηση της Vodafone Ελλάδος, ωστόσο, καταγράφει ως θετικό το γεγονός της έστω και οριακής οργανικής ανάπτυξης της και ζητεί με έμφαση σταθερό περιβάλλον και δίκαιο ανταγωνισμό προκειμένου η εταιρεία να είναι σε θέση να συνεχίσει να επενδύει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Γλαύκο Περσιάνη σε επίπεδο εξαμήνου (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2015  – η οικονομική της χρήση ολοκληρώνεται τον Μάρτιο κάθε έτους) η Vodafone Ελλάδος σημείωσε οργανική ανάπτυξη 0,1% (έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος) η οποία οφείλεται ουσιαστικά στο πρώτο τρίμηνο που ήταν 0,4% (Απρίλιος – Ιούνιος). Κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης της το πρόσημο ήταν και πάλι αρνητικό 0,3%) κάτι που αποδίδεται στις επιπτώσεις που είχαν στους καταναλωτές τα capital controls. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο νούμερο σε ετήσια βάση για την οικονομική της χρήση 1.4.2014 – 31.3.2015 (έναντι 1.4.2013 – 31.3.2014) ήταν μείωση 3,2%, ενώ ένα χρόνο πριν η μείωση ήταν 14,9%.

Οι επενδύσεις της Vodafone Ελλάδος συνολικά σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, φάσμα και εξαγορά hellas online από το 2008 και μετά διαμορφώθηκαν σε 1,5 δις. ευρώ.

Στα θετικά του εξαμήνου της φέτος αναφέρεται η αύξηση των λεπτών ομιλίας κατά 7% και των δεδομένων κατά 74%. 

Ο κ. Περσιάνης κατά την σημερινή ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης επανέλαβε ότι η Vodafone συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Forthnet πρόσθεσε όμως ότι, όσο περνά ο καιρός και δεν υπάρχει συμφωνία, γίνεται όλο και δυσκολότερο, γιατί η αξία της εισηγμένης μειώνεται. Όπως είπε «θεωρούμε ότι η πρότασή μας για τη Forthnet θα βοηθήσει στη βιωσιμότητά της καθώς και στον ανταγωνισμό στην υπηρεσία της συνδρομητικής τηλεόρασης».

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) να λαμβάνει υπόψη της, όταν εξετάζει πακέτα υπηρεσιών του ΟΤΕ που συμπεριλαμβάνουν και τη συνδρομητική τηλεόραση, τις εκπτώσεις που παρέχονται, προκειμένου να μην δημιουργηθούν συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά.  Με άλλα λόγια ζήτησε κανόνες για αποτροπή της αξιοποίησης του τηλεοπτικού περιεχομένου ως μέσο μονοπώλησης της αγοράς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη για επιτάχυνση και βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης των κεραιών και πλαισίου για τις τεχνολογίες που να επιτρέπει τη συνύπαρξη περισσοτέρων παρόχων.