Skip to main content

Μέτρα για επιβίωσή τους ζητούν τα ξενοδοχεία της ορεινής Ελλάδας

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν, μια «ανάσα» πριν τα Χριστούγεννα, επιχειρηματίες κυρίως μικρών οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων, που βλέπουν τους τζίρους τους να παραμένουν μηδενικοί από τον περασμένο Μάρτιο.

Αφορμή στάθηκε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με τη συμμετοχή του προέδρου της, Γρηγόρη Τάσιου, και συντονιστή τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων, Άγγελο Καλλία. Πήραν μέρος 17 πρόεδροι τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων από αντίστοιχες δημοφιλείς περιοχές του ορεινού όγκου της χώρας που κάθε χρόνο υποδέχονται επισκέπτες για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η οικονομική «ασφυξία» μονάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από τα ξενοδοχεία πόλεων, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων τόνισαν την ανάγκη της απρόσκοπτης ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία (παλαιά και νέα). Όπως είπαν, η διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας είναι τεράστιας σημασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όσο και την ίδια την επιβίωσή τους.

Ειδικά για την επόμενη μέρα, εφόσον επανακάμψει η τουριστική δραστηριότητα που σήμερα εξαιτίας της πανδημίας πλήττεται σφοδρά από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, οι επιχειρηματίες ζητούν κίνητρα με γενναίες επιδοτήσεις που θα φτάνουν έως και το 80%, για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους. Επιδιώκουν ακόμη να υπάρξει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δομημένο κι επικεντρωμένο αποκλειστικά  στην ηπειρωτική Ελλάδα, τον ορεινό τουρισμό και τα outdoor activities, ώστε να «χτιστεί» ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό προϊόν που θα εντάξει δυναμικά τις περιοχές τους στον τουριστικό χάρτη.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ορεινής ξενοδοχειακής κοινότητας υπενθυμίζουν το αίτημα για επαναφορά του θεσμού της Λευκής Εκπαιδευτικής Εβδομάδας, προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να συνδεθεί η νέα γενιά με τις ειδικές μορφές τουρισμού.