Skip to main content

Με αμερικανικούς κινητήρες 1,5 δισ. δολαρίων η Aegean

Από την έντυπη έκδοση

Tου Φάνη Ζώη
[email protected]

Προσύμφωνο συνεργασίας για την προμήθεια 130 κινητήρων Pratt & Whitney GTF (εκ των οποίων 6 εφεδρικοί), για να εξοπλίσει έως και 62 αεροσκάφη Airbus νέας γενιάς της οικογένειας A320neo, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, υπέγραψαν χθες η διοίκηση της Aegean με την αμερικανική εταιρεία, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Από το τέλος του 2019, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εταιρεία ενισχύει τον στόλο της με 16 νέα A320neo με leasing, ενώ τα πρώτα ιδιόκτητα αεροσκάφη αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα το 2022. Επιπλέον, Aegean και Pratt & Whitney προχωρούν σε μακροπρόθεσμη σύμβαση, 12ετούς διάρκειας, παροχής υπηρεσιών βαριάς συντήρησης των κινητήρων, προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο 2018 η Aegean υπέγραψε συμφωνία με την Airbus για την παραγγελία έως 42 νέων αεροσκαφών Α320neo, ύψους περίπου 5 δισ. δολ. σε τιμές καταλόγου, ενώ σκοπεύει να μισθώσει και έως 20 επιπλέον αεροσκάφη από εκμισθωτές αεροσκαφών. Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης ανέφερε: «Επιλέξαμε τον κινητήρα GTF της Pratt & Whitney, προκειμένου να προσφέρουμε στους επιβάτες μας τη νεότερη και πλέον προηγμένη τεχνολογία που είναι διαθέσιμη, για τα νέα μας αεροσκάφη Airbus. Ο κινητήρας GTF θα προσφέρει σε εμάς και στους πελάτες μας την οικονομικότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση που υπάρχει στην αγορά σήμερα».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας Δημ. Γερογιάννης υπενθύμισε ότι η Pratt & Whitney έχει ήδη εξοπλίσει τον στόλο των 49 αεροσκαφών της οικογένειας Α320 που έχει σήμερα η Aegean με κινητήρες V2500. Επιπλέον, τα 12 αεροσκάφη της Olympic Air, θυγατρικής εταιρείας της Aegean, είναι εξοπλισμένα με κινητήρες Turboprop της οικογένειας PW100.

«Μας τιμά ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη της Aegean στους κινητήρες και στις υπηρεσίες μας», δήλωσε ο Rick Deurloo, senior vice president, Sales, Marketing and Customer Support της Pratt & Whitney, o οποίος και υπέγραψε το προσύμφωνο.

Επισημάνσεις Πάιατ

Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα έκανε λόγο για μια «στρατηγικής σημασίας συμφωνία που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ». Τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξέρχεται της οικονομικής κρίσης o κ. Πάιατ επεσήμανε ότι η διαφάνεια στις διαδικασίες και η υψηλή τεχνολογία αποτελούν σημαντικό σύμμαχο σε αυτό τον δρόμο και αυτή θα αποτελέσει και τη βασική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Όσες φορές και αν έχω πετάξει με την Aegean έχω εντυπωσιαστεί από την ακρίβεια στους χρόνους της και την υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση που παρέχει» συμπλήρωσε. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μάχη μεταξύ ευρωπαίου και αμερικανού κατασκευαστή διήρκησε περίπου 18 μήνες, ώσπου να καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο η Aegean ότι οι κινητήρες GTF αποτελούν την πιο συμφέρουσα επιλογή. Πέραν της τιμής αγοράς, μεγάλο ρόλο στην τελική απόφαση έπαιξαν και οι συνοδευτικοί όροι της εταιρείας που αφορούν την τεχνική υποστήριξη των κινητήρων μετά την αγορά τους.