Skip to main content

ICAP: Μειωμένος κατά 42% ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων

Μειωμένος κατά 42,7% ήταν ο αριθμός των πτωχεύσεων ελληνικών εταιρειών, κατά τη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με την ετήσια πανευρωπαϊκή μελέτη, με τη συμμετοχή της ICAP Group.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 189 πτωχεύσεις έναντι 330 πτωχεύσεων το 2014, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας, μόνο ένα μικρό ποσοστό των εταιρικών λουκέτων, πραγματοποιήθηκε μέσω των επίσημων διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα.

Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των πτωχεύσεων στη δυτική Ευρώπη ανήλθε σε 174.891, εμφανίζοντας μείωση κατά 4% έναντι του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με την έρευνα, πρόκειται για τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, καθώς για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, καταγράφεται μείωση του σχετικού αριθμού.

Η μεγαλύτερη μείωση, όπως προαναφέρθηκε, κατεγράφη στην Ελλάδα (-42,7%) και ακολούθησαν η Ισπανία (-25,1%), η Ολλανδία (-20,7%) και η Φινλανδία (-12,9%). Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινήθηκε και η Γερμανία, με μείωση 3,5%. Στον αντίποδα, μόνο τέσσερις χώρες παρουσίασαν θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα, η Πορτογαλία (+7,6%) η Ελβετία (+3,9%), το Λουξεμβούργο (+3,3%) και η Γαλλία (+0,9%).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η Φανή Δρακοπούλου, διευθύντρια Business Information & Credit Ratings της ICAP Group A.E., επισήμανε τα εξής: «Η Ευρώπη, κυρίως η Δυτική, όπως διαπιστώνουμε και από την εξέλιξη του αριθμού των πτωχεύσεων συνεχίζει να βελτιώνει τους οικονομικούς της ρυθμούς και έχει εισέρθει σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης, παρόλες τις αναταράξεις που προκαλούνται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το επερχόμενο BREXIT. Στην Ελλάδα, αν και υπήρξε μικρή πρόοδος στην ελληνική οικονομία μέχρι τις αρχές του 2015 που έφερε θετικές προσδοκίες, στη συνέχεια ανατράπηκαν οι προβλέψεις καθώς οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, οι φορολογικές πιέσεις, η χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση, τα capital controls καθώς και η μείωση των καθαρών εξαγωγών ανέτρεψαν τη θετική  εξέλιξη της οικονομίας, με αποτέλεσμα την εκ νέου μικρή υποχώρηση του ΑΕΠ το β’ 6μηνο του 2016.

»Επίσης, αν και σημειώθηκε σημαντική πτώση στο αριθμό των επίσημων πτωχεύσεων (-42,7%), ωστόσο η συγκεκριμένη μείωση δεν οφείλεται σε τυχόν βελτίωση του οικονομικού κλίματος αλλά κυρίως στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κινείται δικαστικά έναντι των οφειλετών τους, λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών, της γραφειοκρατίας και του σημαντικού κόστους που ενέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα.  Επιπρόσθετα, υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγηθεί σε παύση εργασιών χωρίς όμως να κηρύξουν πτώχευση».

naftemporiki.gr