Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Αποχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Διοικητικό Συμβούλιο των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, σε συνέχεια των εξελίξεων στον όμιλο Folli Follie, που κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες, μετά και την απόρριψη και της δεύτερης αίτησης προστασίας της από πιστωτές. Σήμερα η FF σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
Μάλιστα μέχρι αργά χθες το επιτελείο της εταιρείας ετοίμαζε ενημερωτική ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό, η οποία δεν είχε κοινοποιηθεί μέχρι τις 11:00 μ.μ.
Κι ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του άρθρου 106 β του πτωχευτικού νόμου, τα στελέχη της οικογένειας Κουτσολιούτσου παραδίδουν τους ηγετικούς τους ρόλους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποχώρηση των κ.κ. Δημητρίου και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, από τις θέσεις του μέλους και του προέδρου αντίστοιχα των ΚΑΕ, προβλέπεται να ανακοινωθεί σήμερα, στο πλαίσιο έκτακτης συνέλευσης της ΚΑΕ.
Μάλιστα, έχουν ήδη «κατέβει» τα ονόματα από τη σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο της εταιρείας, όπου το Δ.Σ. εμφανίζεται τριμελές, από πενταμελές προηγουμένως.
Η ανωτέρω εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της δέσμευσης του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να αποχωρήσει από τη διοίκηση της F.F. Group μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι σχετική επιστολή κατετέθη πρόσφατα στο δικαστήριο με σκοπό να ικανοποιήσει αίτημα των πιστωτών της εταιρείας του, όπως έγινε γνωστό, για να ενισχύσει τις πιθανότητες συμφωνίας των ενδιαφερόμενων μερών σε σχέδιο διάσωσης. Ουσιαστικά ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος «ακολουθεί» τους ιδρυτές της εταιρείας, Δημήτριο και Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, που είχαν παραιτηθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έχει παραιτηθεί από τις 22 Ιουνίου και από το Δ.Σ. της Dufry, της οποίας 100% θυγατρική είναι η ΚΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο ελβετικός όμιλος εξαγόρασε το 51% των ΚΑΕ και η οικογένεια Κουτσολιούτσου απέκτησε ποσοστό 4,1% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελβετικής εταιρείας και θέση μη εκτελεστικού μέλους στο διοικητικό της συμβούλιο. Το 2013 απέκτησε και το υπόλοιπο 49%.
Ο όμιλος F.F. Group διατηρεί ποσοστό μετοχών στη Dufry, η αποτίμηση του οποίου στις αμφισβητούμενες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2017 ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό στοιχείο δεσμεύεται από SPA (stock purchase agreement), όπως είχε επιβεβαιώσει άλλωστε και η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αρχές Οκτωβρίου, αιτιολογώντας αδυναμία να ρευστοποιήσει μέρος αυτής της συμμετοχής (μερίδιο 804.728 μετοχών).
Πιθανόν γι’ αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε ως ενέχυρο από τις τράπεζες, οι οποίες στο πλαίσιο εξασφαλίσεων που ζήτησαν καλύφθηκαν με το ποσοστό της εισηγμένης στην Αττικά Πολυκαταστήματα.
Όσο για τη δέσμευση, φέρεται να σχετίζεται με την αποτίμηση της επίπτωσης από τη διακοπή της δραστηριότητας πώλησης αφορολογήτων ειδών σε παραμεθόριους σταθμούς (έχει ανανεωθεί από 31 Μαΐου η δυνατότητα πώλησης αφορολογήτων στους παραμεθόριους σταθμούς με παράταση ισχύος του σημερινού καθεστώτος ως την 30ή Ιουνίου 2019) στο τίμημα για τη μεταβίβαση των ΚΑΕ στην Dufry. Δηλαδή, πέρα από τα 375,5 εκατ. ευρώ μετρητά και μετοχές της Dufry, που έλαβε η F.F. Group, η σχετική σύμβαση περιλαμβάνει κι άλλους όρους.